MAGAZIN

DRUŠTVENE MREŽE: Fejsbuk će morati da vrati novac ako su djeca plaćala igrice?

Dugo se  i intenzivno raspravlja o tome da li je  mogućnost kupovine na najpopularnijoj mreži ,,ispravno konfigurisana”. Sud u američkom San Hoseu koji ,,u rukama” ima kalifornijske zakone donio je presudu prema kojoj se Fejsbuk mora pojaviti u sudu vezano uz tužbu koju su podnijeli roditelji čija su djeca trošila novac na virtualnu kupovinu valute za razne igre.

facebook-credits-553x350

A zapravo  radi se o stvarnom novcu, jer su troškovi plaćani kreditnim karticama roditelja. Slučaj je pokrenut još 2012. godine i izazvao je brojne kontroverze, ali priča će se tek rasplamsati, jer su obje strane najavile ,,žestoku borbu”. Roditelji su prvo tražili povrat novca od Fejsbuka, ali je kompanija odbila sve njihove zahtjeve pozivajući se na svoje pravilo ,,sve prodaje su konačne”. Sud očigledno ima malo drugačiju percepciju svega.

Prema navodima okružnog sudije Bet Labson Frimen, Fejsbuk je prekršio zakon Kalifornije i sada ga očekuje tužba na nacionalnom nivou, a govori se o nekoliko stotina hiljada ljudi. Dakle, konačan iznos, ako Fejsbuk izgubi parnicu, mogao bi ozbiljno uzdrmati temelje same kompanije, a i ne treba sumnjati da bi se u tom slučaju tužbe razasule i na ostatak svijeta, zavisno  o zakonskim regulativama. Iz Fejsbuka kratko su poručili kako smatraju da njihova krivica uopšte ne postoji, dok je JP Parker, advokat tužilaštva izjavio: ,,Razlika između Fejsbuka i drugih kompanija je što oni djecu tretiraju kao i odrasle korisnike, kada je u pitanju naplata, bez obzira na deklarativna starosna ograničenja”. Prema informacijama tužilaštva, ne radi se o grupnoj tužbi, nego će se svaki slučaj razmatrati posebno i individualno, ali nema dileme kako je ovo potencijalno vrlo opasno za Facebook.