DRUŠTVO

PODGORICA: Otvoren Internacionalni salon vina

Peti Internacionalni salon vina ,,Monte vino” otvoren je danas u podgoričkom ,,Atlas kapital centru” i trajaće dva dana.

– Kažu da se u vinu prepliću brojne istine. Čaša vina sklopi stotine poslova, kažu Kinezi. Dan bez vina je kao dan bez sunca, kažu Francuzi…Vino spaja ekonomiju, kulturu, istoriju i politiku, vino spaja ljude – rekao je na početku izlaganja ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

On je dodao da je u Crnoj Gori registrovano 80 proizvođača vina, 44 vinarije, 4.500 hektara je sada pod grožđem. Oko jedne petine ukupnog izvoza iz Crne Gore čini vino.

– Mislim da vam ti pokazatelji govore koliko je značajna proizvodnja vina za jednu malu zemlju, koja ima najveći vinograd u jednom kompleksu – kazao je Ivanović.

Od proteklog Salona vina do ovog, Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je novi Zakon o vinu. U planu je zaštita proizvođača grožđa iz Crne Gore.

– Prednost će imati oni koji hoće da sade grožđe, a ne oni koji hoće da ga uvoze i prave vino, a vode ga pod oznakom crnogorsko – najavio je Ivanović.

Organizatori Salona su zadovoljni. Predstavnica Nacionalnog udruženja somelijera Crne Gore Danijela Radeč istakla je da je prijavljeno više od 80 izlagača.

– Imamo najbolje izlagače što iz Crne Gore, što iz regiona. Sve ono što je dobro u našem regionu nalazi se kod nas na ,,Monte vinu“. Svi izlagači su stigli tako da je to pohvalno. Na ovom Salonu imaćemo premijeru 20 novih etiketa iz nekih starih vinarija koje su prepoznate u vinskom svijetu, tako da bih voljela da ljubitelji vina posjete ovaj naš Salon – rekla je za MNE magazin Danijela Radeč.

Ona je dodala da se Salon ove godine sastoji iz dva dijela. Prvi je izložba vina, od 12 do 20 časova, a drugi, prateći dio programa podrazumijeva sedam radionica koje će biti održane u ,,Hard rok kafeu“.

– Danas ćemo imati priču Vinarije ,,Bovin“, nakon toga Vinarije ,,Tikveš“, zatim ,,Kamnika“. Sjutra ćemo pričati o Maloj školi ljubitelja vina, zatim o putevima ,,vranca“ ,,Plantaža“. Biće i naša radionica gdje ćemo predstaviti softver koji smo donirali Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja za vinogradare iz Crne Gore. Završavamo sa italijanskim pjenušcima ,,Fantinel“ – kazala je naša sagovornica.

B.R.

This slideshow requires JavaScript.