DRUŠTVO

RIJALITI: Sa daljinskim u ruci preispitujemo moral

Srdjan-Vukadinovic-1

Televizijski ,,fenomen“ poznat kao rijalitiji program ,,Parovi“ koji se odnedavno prikazuje na srpskoj TV Happy, izazvao je burnu reakciju javnosti, ali i predstavnika državnih institucija.  Ministar kulture  Srbije Ivan Tasovac, ocijenio je da je ovaj program (koji se emituje  i u Crnoj Gori) ,,dno dna“ apelujući na Regulatorno tijelo za elektronske medije da zabrani emitovanje ,,neprikladnog programa koji kvari prije svega omladinu“. Iako se javnost zgražava, ne može se opovrgnuti činjenica da emiteri bilježe porast gledanosti ovog programa. Sociolog Srđan Vukadinović, za MNE magazin kaže da je svaka zabrana, pa čak i ovakvog sadržaja loša,  jer  se na taj način pravi marketinški prostor i još veća reklama.

Zabrana kontraproduktivna

– Ministar kulture Srbije, Ivan Tasovac ne može da zabrani emitovanje rijaliti šoua ,,Parovi“ koji se prikazuje na Happy televiziji. To je komercijalna televizija. Svaka zabrana je loša. Ovim može postići još veći efekat preko razno raznih linkova… Očito Tasovac živi u vremenu tamo nekih 50-ih godina kada se jednim potezom moglo zabraniti mnogo šta, predstava, emisija, knjiga i ne znam već šta. Danas nije to vrijeme, već neko drugo.  Ako ga zabranite onda ćete ga komercijalizovati i marketinški mu napraviti jednu neviđenu reklamu. Što zapravo mnogi i hoće da urade. Danas više nema sadražaja koji na bilo koji način ne može biti dostupan javnosti zahvaljujući tehnološkim dostignućima – priča Srđan Vukadinović.

On ističe da je bolje ukazati na određene nedostatke, na šund, kič i ostale kvalifikative koji se mogu davati takvim sadržajima. Bolje je ukazati na to da rijalitiji negativno utiču na ljude i na pojedince, jer sa svakom zabranom postiže kontra efekat. Oni koji nijesu kvalitetni kao ličnosti  i ne posjeduju usađen sistem vrijednosti žele da na taj način postignu određenu reklamu.

people-watching-tv

– Mislim da su u Srbiji daleko od toga da se mogu bilo šta zabraniti. Druga je stvar, da se ,,skinu“ neke emisiije poput ,,Utiska nedjelje“, kada su vlasnici odlučili da se više ne emituje. Vlasnici Heppy televizije, jednostavno su napravili dobar šlager da im to donese novac. Tako da bilo kakva zabrana  danas nije moguća – pojasnio je Vukadinović.

Naš sagovornik ne vidi razlog zbog čega se naša javnost zgražava takvim sadržajem, jer svak ima daljnski upravljač i niko ne može nekome da naredi šta da gleda i sluša.

Dvojni moral

– Da se javnost stvarno zgražava, onda nijedan od tih emitera ne bi imao komercijalnog efekta da to organizuje. Nije nikakva edukacija u pitanju, rijalitiji se  ne organizuje da bi razobličavali tabue. Ako se već svi zgražavaju i svi ne gledaju, onda nema zarade, a očito je da nije tako. Stvarnost demantuje one koji tako govore.Ta digitalizacija koja svakim danom uzima sve više maha zapravo  pokazuje da ljudi imaju jedan lažni moral- rekao je Vukadinović.

Daljinski upravljač  je najdemokratskije sredstvo, mnogo demokratskije nego svi ostali instituti demokratije koji su izmišljeni, jer niko vama u vašoj kući ne može da naredi da slušate i gledate nešto što ne želite

On ističe da danas svako voli da ,,virne“ kroz ključaonicu i osmotri šta se događa van kuće.

– Ono žmirenje na špijunku iza vrata najbolji je pokazatelj toga koliko želimo da vidimo šta se dešava van naše kuće. Puno bi bilo bolje da razmišljamo šta se dešava sa nama, da se bavimo svojim problemima, jer ako imamo svoje probleme nikakvo bjekstvo od stvarnosti kroz  rijalitije i slične programe neće nam pomoći, niti riješiti situaciju u kojoj se nalazimo. Kod našeg naroda postoje skriveni porivi da neko uđe u intimu i privatnost nekoga drugoga – zaključio je Srđan Vukadinović.

 

 

 

One Response to RIJALITI: Sa daljinskim u ruci preispitujemo moral