DRUŠTVO

DR SRĐAN PAVIĆEVIĆ: Ponosan sam na sve što sam uradio za kardiohirurgiju

KBC_12

 

– Svojom metodologijom rada dr Aleksandar Nikolić unazadio je crnogorsku kardio-hirurgiju na nivo od prije dvije decenije i više – kazao je bivši načelnik Centra za kardio-hirurgiju dr Srđan Pavićević. On navodi da Nikolićeva izjava da je snizio cijenu potrošnog materijala za oko 60 odsto ne može da bude nešto čime se može pohvaliti, jer je tehnološki unazadio kardiohirurgiju i pokvario rezultate rada.

– Dr Aleksandar Nikolić obmanuo je stručnu i laičku javnost, potpisao najkoruptivniji ugovor u crnogorskom zdravstvu od 1945. na ovamo, pri tom obavljaući posao kardiohirurga bez adekvatne diplome, jer nikad nije bio na školovanju u toj oblasti – kazao je bivši načelnik Centra za kardiohirurgiju dr Srđan Pavićević. On kaže da sebe ni u jednom segmentu ne prepoznaje u optužbama dr Nikolića kao kreatora bilo kakve hajke.

– Za sporni ugovor koji je dr Nikolić potpisao javnost je saznala nakon što je on sam tužio Klinički centar, Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstva zbog neisplaćenog novca. Taj ugovor sa Nikolićem potpisali su tadašnja direktorica Kliničkog centra Olivera Miljanović, tadašnji ministar zdravlja Miodrag-Bobo Radunović i bivši direktor Fonda zdravstva Ramo Bralić – navodi dr Pavićević.  On dodaje da su, po tom ugovoru, dr Nikoliću plaćane i operacije koje obavljaju ostale kolege iz Centra za kardiohirurgiju.

– Dr Aleksandar Mugoša, dr Aleksandar Radović i ja, naravno, nijesmo mogli zatvoriti oči pred tako diskriminitarskim ugovorom, kojim se omalovažava naš rad, odnosno pred tim da se ono što mi radimo plaća dr Nikoliću – kaže Pavićević. On sugeriše da bi relevantne podatke o svemu trebalo da pruži specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju u kojem je u toku postupak protiv dr Nikolića koji se vodi po tužbi nekoliko poslanika.

– Nije tačno da sam ja organizovao bilo šta u tom smislu. Niti sam član bilo koje partije, niti sam politički aktivan i glupost je na taj način povezivati me sa ovim slučajem – objašnjava dr Pavićević.

On ističe da je i notorna glupost i neistina njegovo dovođenje u vezu sa medijskim napisima o smrti majke dr Nikolića.

– Ishodom liječenja njegove majke na našoj klinici nijesam se bavio ni u kom pogledu. Život i smrt naših najbližih smatram dubokom privatnošću, a komentari dr Nikolića su potpuno u sferi morbidnog što najviše govori o njemu. To je nešto, što je njemu imanentno i zbog čega su mu zatvorena vrata svih klinika u njegovoj matičnoj državi Srbiji. On sam treba da se pozabavi time zbog čega je nepoželjan gost na kardiohirurškim klinikama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu – poručuje dr Pavićević.

On dodaje i da je veoma zadovoljan svojom ulogom u razvoju kardiohirurgije u Crnoj Gori.

– Nemam uopšte razloga da budem nezadovoljan svojim angažmanom kao što kaže dr Nikolić. Naprotiv, ponosan sam što sam kao entuzijasta, ponio najveći dio tereta oko formiranja kardiohirurgije u Crnoj Gori zajedno sa mojim profesorima i mentorima iz Italije. Za to sam dobio relevantna priznanja i ministarstva zdravlja i moje matične kuće Kliničkog centra – naglasio je Pavićević.