DRUŠTVO PREPORUKA

MMF: Siromaštvo povećano u Crnoj Gori i Albaniji

U Albaniji i Crnoj Gori primjetan je najoštriji rast siromaštva od pojave globalne finansijske krize, konstatovano je u izvještaju MMF (Međunarodni monetarni fond).

Hercegovačka ulica_1
Smatraju da je smanjenje plata i posebno gubitak novčanih doznaka doprinijelo da se ekonomsko usporavanje iz Evrope prenese na nivo siromaštva u zemljama zapadnog Balkana, koje se od 2008. najviše povećalo u ovim zemljama.

U godinama koje su vodile do globalne finansijske krize, deficit tekućeg računa povećan je u prosjeku više od deset odsto BDP-a u regionu, a, kako je ocijenjeno, Crna Gora je pretrpjela jedan od najoštrijih propadanja tekućeg računa u svijetu.

-Dok se jednim dijelom to odrazilo na investicije, uglavnom je povećanje deficita pogodilo netrgovački sektor, gdje je prostor za rast produktivnosti manji. To pogoršava probleme konkurentnosti regije, što se odražava kroz relativno uske izvozne baze i istovremeno kroz zavisnost od uvoza – smatraju u MMF-u.

Zastoj privatizacija, kako se navodi u Izvještaju, često odražava velika socijalna opozicija, visoki troškovi u kratkom roku i nekoliko ozbiljnih ponuđača, a u Crnoj Gori, privatizovana preduzeća koja se bave proizvodnjom čelika i aluminijuma nastavila su da ‘cijede’ javne finansije“. U odnosu na prosjek EU, kako su dodali, nedostaci u svim zemljama zapadnog Balkana imaju tendenciju da budu već ističući značajne potrebe za strukturalnim reformama u gotovo svim oblastima.

-Srbija i Crna Gora su umjesto da se fokusiraju na reforme postojećeg Pay as you go, odnosno sistema međugeneracijske solidarnosti, mijenjali formule za obračun penzija, postepeno povećavali starosnu granicu ili zatezali kriterijume za prijevremeni odlazak u penziju i smanjivali profesionalne i rodne privilegije. Međutim, ove reforme vjerovatno neće donijeti značajne uštede u kratkom roku i penzioni sistemi još nijesu održivi-ocijenili su u MMF-u.