MAGAZIN PREPORUKA

PUTOPIS: Palma de Majorka, raj na zemlji

Platja_de_Palma_1

 

 

Dok naš kruzer polako uplovljava u luku, biser Sredozemnog mora – ostrvo Majorka opravdava epitet ,,raja na zemlji“, kako su ga zvali ljubavnici Frederik Šopen i književnica Žorž Sand koji su jednu zimu proveli ovdje davne 1838. godine. Dah mi zastaje od tolikog plavetnila, u pogledu se spajaju more i nebo, dok na trenutak moju iluziju narušavaju kilometri rajske obale sa „svilenim“ bijelim pijeskom. Razmišljam odmah po dolasku, moram ispuniti obećanje dato drugarici da na pijesku napišem poruku sa njenim imenom i ostavim trag stopala. Tako je i bilo!  Mogu slobodno reći, ovo je ostrvo kontrasta. Sa jedne strane su luksuzne trgovine, jaht klubovi, restorani…, na drugoj je vidljiva moćna ljepota prirode, gdje se tik uz prelijepo more naslanja planinska idila Tramuntane.palma de  majorka bojana

Krećemo u obilazak dok nam vodič objašnjava istoriju glavnog  grada, Palme. Kao i sama Španija, i Majorka i Palma su bile pod mavarskom vlašću između devetog i 13. vijeka, sve do Rekonkiste, koju je predvodio Đaume I od Aragona. Mavarsko nasljeđe je još uvijek očigledno, baš kao i tragovi zlatnih godina Palme, koja je na vrhuncu moći i ugleda bila u 15. vijeku, kada je predstavljala glavnu luku u saobraćaju između Evrope i Afrike. Kasnije je ovaj grad, smješten u predivnom zalivu Bahia de Palma, postao omiljeno odmaralište kraljevskog para Fernanda i Izabele, a zahvaljujući tome i drugih bogatih i slavnih. Majorka privlači najviše gostiju, jer je idealna za one koji hoće da se odmaraju uz dobru zabavu i da uživaju u prelijepim pejzažima duž obale duge 554 kilometra. Znamenitosti koje treba obići su srednjovjekovna tvrđava na brdu iznad zaliva, impozantna Katedrala, palata Almaduina, Gradska kuća, Crkva svete Katarine i dvorac Belver…. Na Majorki ima više od 70 ekskluzivnih plaža, a najpoznatije su u mjestima Portal Nus, Magaluf, El Arenal, Santa Ponsa, Pegera i Kala Fornel. Sve one su dio manjih ili većih hotelskih kompleksa, ili su potpuno izdvojene, a o svakoj od njih može da se napiše posebna priča. U blizini ribarskog sela Porto Kristo nalazi se najveća podzemna pećina u Evropi – Drak, a u njoj je čarobno jezero Martel.

Majorka je poznata i po veoma raznovrsnom i bogatom noćnom životu i zbog toga je pored Ibice veoma popularno ostrvo za mlade iz cijelog svijeta. U Palma de Majorki klubovi su smješteni u ulici pored mora, a najposjećeniji su Abraksas, El Garito i Tito’s. U mnogim noćnim klubovima gostuju svjetski poznati DJ-evi, a postoji i mnogo pabova i barova u kojima može da se pije do jutra.

 

Ako se uzme u obzir broj različitih kultura koje su vladale Majorkom, fascinantno je koliko je to malo uticaja ostavilo na lokalnu kuhinju.

Majorka_palata_almaduinaU turističkim centrima i hotelima širom ostrva hrana je prilagođena svima, znači internacionalna kuhinja, tako da skoro svuda možete naći piletinu sa pomfritom, ali i visoko kvalitetne kuhinje u kojima jela spremaju kuvari iz cijelog svijeta.

Autentična majorkanska kuhinja  zasniva se na starinskom načinu pripremanja hrane. Najčešća jela su svinjsko ili jagnjeće meso sa povrćem.Palma De Majorka _ Katedrala

Odlučih da probam te specijalitete. Dok čekam da budu gotovi razgovaram sa konobarom o crnogorskoj nacionalnoj kuhinji. Obećao je da će ove godine posjetiti Crnu Goru. Dok idem ka kruzeru, osvrćem se na tragove mojih stopala na plaži, želeći da upamtim tu sliku. Vratiću se.

Jelena Ćalić

 

 

 

 

One Response to PUTOPIS: Palma de Majorka, raj na zemlji