DRUŠTVO SLAJDER

ANA SOFRENOVIĆ: Lična drama mi je pomogla za ulogu Radmile

Ana Sofrenović

 Srećna sam što sam imala priliku da dobijem ulogu koja se rijetko sreće u našoj kinematografiji – rekla je Ana Sofrenović o liku Radmile koji je tumačila u filmu ,,Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa”. Ona o režiseru Nikoli Vukčeviću kaže da je reditelj rijetkog kalibra. Veliki je to kompliment od glumice koja je sarađivala sa režiserima poput Puriše Đorđevića, Gorana Paskaljevića, Darka Bajića, Gorčina Stojanovića… Uloga u filmu Nikole Vukčevića bila joj je ujedno i prva nakon dvogodišnje pauze, pa smo je pitali šta je to Vukčević uspio da izvuče iz nje kao osobe i glumice ovom ulogom.

Dječaci

– Dao mi je priliku i umio sa mnom da radi na liku koji je u sebi nosio veliku dramu i tragediju. Ono što je meni bilo važno je da u periodu mog života u kome je bilo jako puno drame i ličnog unutarnjeg previranja dobijem ulogu u kojoj sam svoje stanje mogla da upotrijebim za lik i time mu, po meni, udahnem još snažniji život. Nikola me je u tome pratio i lijepo je vidjeti reditelja koji umije sa glumcima i vjeruje im – objasnila je Sofrenović.

– Radmilu sam doživjela kao ženu nevjerovatne snage i mudrosti koja umije da prepozna pravi trenutak u vremenu potpunog haosa i rasula i strašne tragedije koja je zadesila njenu porodicu, donosi odluku koja svima spasava glavu, ali i predstavlja veliku žrtvu i rizik u isto vrijeme. Fantastična je ova priča i jako simbolična za ovo podneblje kome je neizvjestnost skoro sama priroda – kaže Sofrenović za MNE magazin.

Porijeklo

Ana Sofrenovic_Novosti
Ana Sofrenović rođena je u Beogradu, ali je njeno odrastanje vezano za dvije zemlje različitih kultura – Srbiju i Englesku. Majka Šila je lingvistkinja i prevodilac, englesko-irskog porijekla. Otac Dragoslav je inžinjer metalurgije. Njih dvoje upoznali su se na studijama u Birmingemu.

– Rasla sam u djetinjstvu punom kontrasta, u vaspitanju dvije različite kulture i samim tim naučila od najranijeg doba da živim u paralelnim svjetovima, koji imaju jako malo zajedničkih tačaka. To je posebna vrsta iskustva i života i u velikoj mjeri je obilježilo i moj život i sve izbore koje sam tokom dosadašnjeg života pravila – pojašnjava Sofrenović.

Ona kaže da je zbog engleskog, irskog i srpskog temperamenta koje nosi u sebi puna veoma kontrastnih osobina, misli, emocija.

– Moje porijeklo me učinilo izuzetno komplikovanom i koliko god da uživam u svojoj prirodi isto tako mi je ponekad i jako naporno u sopstvenoj koži. Dešava mi se da zavidim drugima koji mogu samo da se pomjere i izbjegnu me kad sam naporna. Ja od sebe ne mogu baš uvijek da se odmorim – šali se ova vrsna glumica.

Majki Šili i baki Ajvi cijelog je života ostala želja i strast za glumom, pa se može reći da je Ani gluma u krvi. Ljubav je prenijela na kćerke. Sa Ivom je igrala u predstavi ,,Koda“, a sa Lenom u ,,Malom princu“. Pitali smo je da li je ikada pomislila da napravi zajednički projekat, gdje bi bile sve generacije – mama Šila, kćerke Iva i Lena i ona.

– To je izuzetno zanimljiva ideja i hvala Vam na njoj. Nikad mi to nije palo na pamet, a sad mi se zakačila i znajući sebe neću pustiti to tako lako. Nažalost, baka Ajvi je umrla prije više od deset godina, ali postoji njena poezija. Voljela bih da nešto na tu temu napravimo. Sad ste me baš zaintrigirali – kazala je Sofrenović za MNE magazin.

Razgovarala: Bojana Radonjić