DRUŠTVO SLAJDER

AKTUELNO: Crnogorci ne prave problem kad im oduzimaju imovinu

Kada javni izvršitelji pokucaju na vrata građana ili privrednih društava kako bi naplatili dugovanja, odnosno sproveli postupak izvršenja i obezbjeđenja po osnovu pravosnažnih izvršnih isprava i računa, građani uglavnom ne reaguju burno. Predsjednik Komore javnih izvršitelja Crne Gore Siniša Mugoša kaže za MNE magazin kako do sada nijesu imali nekih problema u sprovođenju postupka radi naplate novčanog potraživanja i ističe kako su penzioneri najodgovornija socijalna kategorija društva kad je u pitanju plaćanja računa.

sinisa mugosa

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Siniša Mugoša

Predsjednik Komore javnih izvršitelja ističe da su do sada imali najviše predmeta koji se odnose na dugovanja građana po osnovu komunalnih usluga za račune za struju, telefon, komunalne usluge…
-Ti računi su manjeg iznosa uglavnom do 100 eura. Građani imaju mogućnost da obaveze plate u ratama i to prihvataju– kaže Mugoša.
Mugoša navodi da je imao priličan broj izvršenja na pokretnim stvarima kako od fizičkih lica tako i od pravnih lica, te da su mu uglavnom predmet izvršenja bili automobili, kompjuteri, štampači, umjetničke slike, osnovna sredstva koja služe za redovno obavljanje djelatnosti i slične stvari.
On je za potrebe čuvanja i skladištenja popisanih stvari, zaplijenjenih od izvršnih dužnika obezbijedio magacin u okolini Podgorice. U njemu se trenutno nalazi nekoliko računara i štampača, par mašina i zaplijenjena roba iz prodavnica metražne robe i galanterije koje čuva radi prodaje kako bi na taj način namirio  potraživanja izvršnog povjerioca putem usmenog javnog nadmetanja ili neposrednom pogodbom.
-Kada javni izvršitelj zaplijeni stvari od izvršnih dužnika, a oni uprkos tome ne plate dug, slijedi njihova prodaja putem usmenog javnog nadmetanja- kaže naš sagovornik.

computers

Komentarišući optužbe u javnosti da javni izvršitelji “otimaju i utjeruju dugove”, Mugoša odgovara:
-Za veoma kratko vrijeme od deset mjeseci, koliko već javni izvršitelji rade, naplatili smo mnogo više i efikasnije sproveli izvršenja negoli sudovi u posljednje dvije godine.
Mugoša objašnjava kako su javni izvršitelji odgovorni za rad cjelokupnom svojom imovinom, pa ukoliko pričine štetu moraju je nadoknaditi.
-Itekako smo dali doprinosa u poboljšanju budžetskih sredstava Crne Gore, budući da država ubira PDV od prihoda javnih izvršitelja, što do sada nije bio slučaj kad su u pitanju sudski izvršitelji I sudske takse – kaže Mugoša.

U našoj državi ima 29 izvršitelja od 32, koliko je zakonom predviđeno. Ostala su još tri nepopunjena mjesta, za Kotor, Nikšić i Kolašin.
Advokatska komora Crne Gore ranije je podnijela inicijativu Ustavnom sudu da se Zakon o javnim izvršiteljima proglasi neustavnim ili stavi van snage. Iz Advokatske komore su pojasnili kako posao javnih izvršitelja mogu da rade samo nadležni državni organi ili opštinski organi, nikako privatna lica, odnosno organizacije koje su u privatnoj režiji. Ta procedura je u toku. PR Ministarstva pravde Ana Radusinović rekla je za MNE magazin kako u Ministarstvu smatraju da je inicijativa Advokatske komore neosnovana.
Ministarstvo pravde kontroliše rad javnih izvršitelja, ali su nam kazali da nemaju podatak da li i gdje javni izvršitelji skladište stvari.

5 Responses to AKTUELNO: Crnogorci ne prave problem kad im oduzimaju imovinu