Porto Novi
DRUŠTVO

Lidija Vujačić: Hokingove prognoze možemo spriječiti

Najveći problem čovječanstva je agresija. To je kazao legendarni britanski fizičar Stiven Hoking. Pojasnio je kako je agresija možda imala neku svrhu u vrijeme pećinskog čovjeka, kada je bila neophodna za preživljavanje, odnosno za pronalaženje hrane, teritorije i partnera, ali da sada prijeti da nas sve uništi.

stiven hoking

Stiven Hoking

Fizičar vjeruje kako opasnost od nuklearnog rata nije otklonjena i da bi u tom slučaju cijelo čovječanstvo moglo biti zbrisano za tili čas.

-Moramo pronaći način da agresiju zamijenimo za empatiju, koja će nam donijeti ljubav i spokoj – kaže Hoking.

Antropolog dr Lidija Vujačić ukazuje na način pomoću kojeg  bismo mogli da riješimo problem. Naša sagovornica kaže kako čovjek treba da pokuša da bude u harmoniji sa onim što jeste njegova suština. Neophodno je da bude u skladnim odnosima sa okruženjem, ljudskim i ekološkim.

-Čovjek treba da daje, a ne samo da uzima – jasna je Lidija.

Ona objašnjava kako su ljudi bića sa puno energije koju kanališu na različite načine. Nekad je usmjeravaju u kreativnom smislu, a nekad u vrlo sebičnom, ne vodeći računa o drugima, posebno o prirodi.

lidija_vujacic

Antropolog Lidija Vujačić (foto:butua.com)

 

-Tehnologija je toliko napredovala i olakšava nam svakodnevicu, ali s druge strane „podređuje“ prirodu sebi, a i naš mentalni sklop, u evolucionom smislu, stavlja pred izazov. Tako postaje naša produžena ruka, tj. vještačka inteligencija, krči put više sebi dok se čovjek kao njen tvorac polako povlači pred snagom sile koju je stvorio –kaže Lidija.

Napredak u materijalnom i tehnološkom smislu, navodi antropološkinja, nužno ne vodi i u moralnu evoluciju, tj. veći stepen saosjećanja i brige za druge i za prirodu koja ga okružuje.

-Čovjek postaje sve sigurniji, narcisiodniji, egocentričniji i to bi mogao da bude početak njegovog kraha ili, bolje reći kraja u ovakvoj formi – kaže Lidija.

Ona zaključuje kako se ovakve katastrofične prognoze, poput Hokingove, sve češće čuju, posebno kroz studije kulture i postmodernistički pristup.

Još nije kasno da promijenimo ponašanje kako bi izbjegli predviđenu katastrofu.