MODA

MODA: Mjera se krije iza slova M

Povratak XL modela dešavao se u više navrata ranijih godina kroz razne modne kampanje i revije svjetskih brendova i dizajnera. Modna industrija iz sezone u sezonu uvodi nove trendove koji postaju  mejnstrim. Na neki način isticanjem atributa, svjetske zvijezde poput Bijonse, Keli Bruk i Kim Kardašijan okrenule su stvari u svoju korist, tijelo sa istaknutim oblinama sve više dobija na značaju  u modnom svijetu. O tome svjedoči i sve veći broj njihovih angažmana kada su modne kampanje u pitanju.kelly_brook_1kim-kardashian-meltry  beyonce-body-hd-wallpaper-body-468495816-Copy2

Sagovornice MNE magazina Marina Banović-Džuver i Marta Miljanić kažu da bi za svoje revije angažovale punije manekenke, ali isto tako i starije dame i tinejdžerke…zavisno od teme, tj. poruke koju žele da pošalju tom kolekcijom.

Neće se slaviti ženska figura u XL i XXL veličini

Kreatorka Marina Banović-Džuver ne misli da će se ženska figura u XL ili XXL veličini slaviti.  Estetski postulati koji definišu figuru zdravog ženskog organizma koji vodi računa o ishrani  svakako ne mogu biti XL veličina.

– Mislim da će se raditi kolekcije namjenski za XL modele ali kao podlinije nekih brendova ili specijalizovani brendovi za to. Naravno ne zalažem se ni za XS modele, samim tim što se pozivam na zdrav način života. Mislim da je mjera u svemu neophodna i krije se iza slova M. Na verifikaciju androginih modela uticala je najviše gej populacija koja vlada u modnom svijetu. Oni zapravo tako vide modu. Dior je pedestih godina na najdivniji način i s poštovanjem prezentovao žensku modu i figuru- ispričala je Banović- Džuver.

A što se tiče Kim Kardašijan, Bijonse… naša sagovornica smatra da način na koji prezentuju obline ima elemente pornografskog sadržaja.

– Takav način gdje su ženski atributi eksplicitno naznačeni nije prikladan, a ne vjerujem da će biti put ka odabiru XL manekena za revije. Maneken generalno, nosi model na profesionalan način, akcentuje model, najmanje sebe, svoje atribute. Osim, kad sam dizajner tako nešto traži, a to je rijetkost. Svi mi u prvi plan stavljamo svoju kolekciju, same modele, rad…U druge svrhe postoji izbor za mis- kaže modna kreatorka.

Pojašnjava da kreatori moraju da razmišljaju o ,,realnim“ ženama kada stvaraju. Onaj ko ne razmišlja taj ih ne može prodati.

– Moramo praviti razliku između haute couture i pret-a-porte…Moji modeli su namijenjeni onima od S do XXL. Revije i modeli za reviju su nešto drugo, to je kao rad na dobroj reklami. A u ateljeu nastaju haljine koje se prilagođavaju figurama, jer mi radimo po mjeri. Za reviju bih angažovala puniju manekenku, ali isto tako i stariju damu, baku, tinejdžerku..zavisi  poruke koju želim da pošaljem – istakla je Banović-Džuver.

Na naše pitanje da li kreatori razmišljaju o ,,realnim” ženama, kada prave kreacije, ili su iste isključivo namijenjene  izrazito  vitkim modelima modna kreatorka Marta Miljanić odgovara:

Marquita Pring

Margita Pring

 

Robyn Lawley

Robin Lavli

– Postoje nekolike stavke kada je u pitanju dizajniranje modela, a to su  modeli namjenjeni za pistu (koji  su  napravljeni da ih manekenke na pisti iznesu zbog bolje prezentacije), a kasnije se ti isti modeli izrađuju po porudžbini klijenata. Tu su i modeli namjenjeni za industrijsku proizvodnju  gdje se modeli prave po veličinama od XS do XL. Kreator u zavisnosti od ciljne grupe stvara modele – pojasnila je Miljanić.

Dodaje da o angažovanju XL manekenki za svoje revije nije još uvijek razmišljala i da to nije pitanje samo njene volje, već da to zavisi mnogo više od ideje i inspiracije za datu kolekciju.

– Oduvijek  sam radila modele namijenjene za pistu jer sam za svaku kolekciju imala prezentaciju u vidu modne revije. Na pisti je bitno da manekenke budu usaglašene, kao i činjenica da se od njih očekuje da ispoštuju standarde što se tiče mjera i visine. Kada je u pitanju prodaja uvijek sam uspjevala da iste modele sa piste izradim po potrebi (mjerama) klijenta, kao i da izradim one koji nijesu samo za pistu već samo za prodaju – rekla je naša sagovornica.

 

One Response to MODA: Mjera se krije iza slova M