Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER Uncategorized

AKTUELNO: Virus gripa se komplikuje u upalu pluća

Gordana-Reljić

Dr Gordana Reljić

– U prethodne tri sedmice povećan je broj pacijenata kod kojih je dijagnostikovana upala pluća u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Brezovik“ – kazala je za MNE magazin dr Gordana Reljić, spec. interne medicine i direktorka bolnice u Brezoviku. Ona je pojasnila da je upala pluća jedna od komplikacija virusne infekcije gripa koji je aktuelan u Crnoj Gori.

– Nemamo laboratorijsku potvrdu, odnosno, nijesu rađeni uskospecijalizovani testovi koji bi potvrdili da je grip uzročnik pneumonije, ali na osnovu dugogodišnjeg iskustva i kliničke slike kod pacijenata, dijagnostikovane upale pluća jesu komplikacija ovog virusa. Najčešće je riječ o obostranim upalama pluća što potvrđuju i rendgentski snimci – pojasnila je dr Reljić.

Bolest, prema njenim riječima, karakteriše visoka tjelesna temperatura do 40 stepeni, malaksalost, bolovi u tijelu, kašalj i gušenje. Oboljeli su mahom srčani bolesnici, dijabetičari, astmatičari, riječju, pacijenti čiji je imunološki sistem oslabljen već postojećim oboljenjem, tako da je nakon trajanja simptoma više od dva tri dana obavezno se javiti ljekaru.

Dr Reljić naglašava da je povećan i broj djece s upalom  pluća, te da, pored osnovne terapije, mališanima treba davati što veće količine tečnosti i što brže obarati tjelesnu temperaturu.

– Takođe i kod odraslih preporuka je uzimati što više tečnosti, voćnih sokova, antipiretika, ali bez antibiotika, dok to ne ordinira ljekar – poručila je dr Reljić.Bolnica-Brezovik