ENGLISH

EUROSONG: Finska piše istoriju u Beču

 

,,Eurosong” u Beču nije zvanično ni počeo, a već se piše istorija. Na tom takmičenju će se 19. maja pojaviti prvi pank bend koji čine muzičari sa poteškoćama u razvoju. Oni će izvesti numeru sa najkraćom minutažom (1:25) u istoriji ,,Evrovizije”. U pitanju je finski bend pod nazivom ,,Pertti Kurikan Nimipäivät” (u prevodu Dan Pertija Kurikana) koji će izvesti pjesmu ,,Aina mun pitää” (u prevodu ,,Uvijek moram da”). Ova numera govori o frustracijama u suočavanju s pravilima svakodnevnog života poput zdrave ishrane i kućnih obaveza kao što je pospremanje ili pranje.

pank bend eurosong

– Svaka osoba sa poteškoćama u razvoju bi trebalo da bude hrabrija. Ona mora da kaže šta želi, a šta ne. Mi se bunimo protiv društva na drugačije načine, nijesmo politični. Ne želimo da ljudi glasaju za nas iz sažaljenja, jer nijesmo toliko različiti od drugih. Mi smo samo obični momci s mentalnim hendikepom – rekao je basista Sami Hele.

Perti Kurikan je gitarista grupe.

Članovi sastava imaju Daunov sindrom. O njima je 2012. godine snimljen nagrađivani dokumentarni film pod nazivom ,,Kovasikajuttu” (u prevodu ,,Pankerski sindrom”).

Iako većina evrovizijskih pjesama nije predstavljena, na kladionicama su Finci već favoriti, uz Italiju i Estoniju.

Finska je samo jednom imala pobjednika na ,,Eurosongu” – grupu ,,Lordi” 2006. godine sa numerom ,,Hard Rock Hallelujah”.

B.R.