Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

AKTUELNO: Lijekovi na recept u 109 privatnih apoteka

Ugovor za izdavanje lijekova na recept potpisalo je 109 privatnih apoteka a osiguranici će od 9. marta u njima moći da podižu lijekove. To je kazao direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović.

apotekaIz Andrijevice, Gusinja, Petnjice, Šavnika, Žabljaka i Plužinama se nijesu javili privatnici za izdavanja lijekova na recept u tim apotekama. Od 112 apoteka, koliko je Upravni odbor Fonda izabrao, na osnovu javnog poziva koji je raspisan u avgustu prošle godine, ugovor je potpisalo 109. Najviše apoteka je iz Podgorice, 46.

– Fond će sledeće sedmice da izda i flajer sa nazivima apoteka, njihovim adresama i kratkim uputstvom – rekao je Hrapović.

On je objasnio da su zbog evidentne nestašice lijekova u državnim apotekama suočeni sa velikim zahtjevima građana koji kupuju lijekove u privatnim, a potom žele da refundiraju novac što je, kako je kazao, opravdano.

Budžet za ovu godinu za lijekove i medicinska sredstva je 44,9 miliona eura.
-U razgovoru sa apotekarima došli smo do zaključka da ne bude limita u prva tri mjeseca za privatne apoteke, jer ubijeđeni smo da će biti dostupnost u podizanju lijekova na višem nivou. To ne znači da se ukida ograničnje na ukupnom limitu koji je opredijeljen budžetom – precizirao je Hrapović.

Ukoliko neka apoteka građanima ne izda lijek na recept Fond će raskinuti sa njom ugovor.