ENGLISH

Redmejn kao transseksualac u ,,Dankinji”

edi redmejn

Prethodne sedmice dobio je ,,Oskara“ za ulogu Stivena Hokinga, ali Edi Redmejn nema vremena da spava na lovorikama. Već je uslijedilo snimanje novog filma Toma Hupera ,,Dankinja“ u kojem Redmejn glumi ženu, odnosno muškarca koji je postao žena. U pitanju je prvi transseksualac Ajnar Vegener, kasnije poznat kao Lili Elbe. Redmejn je za ovu ulogu sarađivao sa istom osobom sa kojom je radio Stivena Hokinga, Aleksandrom Rejnolds.

Prve slike imao je u petak ,,Dejli mejl“.

Radnja filma smještena je u 1920. godinu. Umjetnica Gerda Vaud (tumači je Ališa Vikander) ubijedila je Vegenera, koji je radio kao slikar, da joj pozira kao žena kada je njen model napustila slikanje. To je Vegeneru bilo toliko interesantno da je kasnije postao Lili.

vegener

lili – Sve stvari sada posmatram iz ženske perspektive. Ovaj istiniti događaj je autentičan, govori o identitetu i ljubavi. Mislim da je ovo najsenzitivnija rola koju sam ikada igrao. Opasnost od operacije promjene pola bila je velika tih dvadesetih godina. Hrabro je to što je Ajnar uradio – priča 33-godišnji Redmejn koji je za pripremu uloge razgovarao sa transseksualcima.

Najpoznatija Gerdina djela prikazuju ženu koja koketira i koja ima prelijepe noge. Kasnije je doznato da je to zapravio bio njen suprug Ajnar, odnosno Lili.

Prir. B.R.

Foto Daily mail