MAGAZIN

PUTOPIS: Tasos – “plutajuća šuma”

Ako volite miris borovih šuma, miris i šum mora, postoji savršeno mjesto za Vas…

5

Ostrvo Tasos predstavlja najsjevernije ostrvo u Egejskom moru i dio je istočne Makedonije i Trakije. Grci su posebno ponosni na ovo ostrvo, koje još nazivaju “plutajuća šuma”, imajući u vidu to da predstavlja najzelenije ostrvo Egejskog mora sa beskrajnim borovim šumama i maslinjacima.

Istorija ovog ostrva nas vraća nazad u period prije Hrista, kada su ovo ostrvo kolonizovali Feničani. Oni su ostrvu dali ime Tasus, po Tasusu Feniksovom sinu, vođi Feničana. Krajem VIII vijeka prije Hrista ovo ostrvo su Grci preuzeli od Feničana i od tada je ono njihov dom. Tasos je, kao i cijela Grčka, bogato istorijom  koja nas kako smo vidjeli  vezuje za period Feničana na samom početku, preko Persijskih ratova, Rimske imperije, Osmanskog carstva, da bi se na kraju ovo ostrvo opet vratilo u ruke svog naroda. Svaki od ovih perioda je ostavio trag na ostrvu, pa je tako bogato brojnim crkvama, manastirima, amfiteatrima i brojnim arheološkim nalazištima.

4

Sa površinom od 390 kvadratnih kilometara, Tasos je deveto ostrvo po veličini  u cijeloj Grčkoj i pored glavnog i velikog ostrva, poznata su i tri mala – Tasopulo, na sjevernoj strani, Kinira na istočnoj i Panagija na južnoj strani ostrva. Ukupan obim ostrva iznosi 95 kiklometara, pa ga možete obići na skuteru za jedan dan i tom prilikom uživati u brojnim pjeskovitim plažama. Pored Limenasa, tu su još dva gradića koja morate svakako posjetiti – Limenaria, najjužniji gradić na ostrvu sa predivnom plažom dugom 2 kilometara i gradić Potos, koji je smješten na jugozapadnom dijelu ostrva. Potos predstavlja pravi ribarski gradić sa malom lukom i divnom pješčanom plažom.

Glavni i ujedno najveći grad ovog ostrva je gradić Limenas, smješten na sjeveru ostrva. Predstavlja glavni turistički centar i glavnu luku u koju prispjeva najveći broj brodova i povezan je sa lukom Kavala, sa druge strane obale. Kao najveći centar sadrži brojne tradicionalne taverne, restorane, kafiće i barove u kojima se možete odmoriti i osvježiti.

Ovo zeleno ostrvo, prekriveno šumom i maslinjacima očaraće Vas svojim prirodnim ljepotama, smaragdo zelenim morem i gostoljubivim domaćinima, koji će se pobrinuti da Vaš odmor protekne na najbolji mogući način. Takođe, nakon boravka na ovom prekrasnom ostrvu shvatićete zašto je Kleopatra, kraljica Egipta, slala svake godine brodove po vino sa Tasosa i zašto je maslinovo ulje sa ovog prostora jedno od najboljih na svijetu.