ART

Pet zanimljivih činjenica o filmu ,,Čovjek ptica“

Nakon dominacije filma ,,Čovjek ptica“ na dodjeli ,,Oskara“ odlučili smo da se pozabavimo zanimljivim činjenicama vezanim za ovo ostvarenje Alehandra Inaritua. Majkl Kiton igra Rigana Tomsona, nekadašnjeg glumca poznatog po tumačenju superheroja u jednoj trilogiji. Kako bi se vratio u vrh glumišta, Tomson odlučuje da napravi brodvejski debi, pa piše, režira i igra u predstavi ,,Šta govorimo kada govorimo o ljubavi“. Publika ga gleda kako se suočava sa pritiskom i kako ubrzo gubi vezu sa stvarnošću.

,,Movie network“ sastavio je pet zanimljivih činjenica vezanih za film ,,Čovjek ptica“.

batman_michael_keaton

Majkl Kiton igrao je superheroja i prije ovog filma. U pitanju je Brus Vejn, odnosno Betmen u Bartonovim ostvarenjima ,,Betmen“ i ,,Povratak Betmena“.

the_amazing_spiderman_2_spidey_and_gwen

Majkl Kiton nije jedini glumac u postavi filma ,,Čovjek ptica“ koji je tumačio lik iz stripa. Edvard Norton, koji u tom ostvarenju tumači Majka Šajnera, portretisao je lik dr Brusa Benera i Halka, dok je Ema Stoun, koja u filmu ,,Čovjek ptica“ igra Sem, tumačila Gven Stejsi u ostvarenju ,,Nevjerovatni Spajdermen“.

Direktor fotografije Emanuel Lubecki radio je sa Inarituom na montaži filma kako bi cijelo ostvarenje izgledalo kao jedan dugi kadar. Neki kritičari upoređuju ,,Čovjeka pticu“ sa Hičkokovim ,,Užetom“ koji je urađen na isti način.

birdman_riggin_summons_his_alter_ego

Inarituov režim snimanja bio je vrlo rigorozan. Majkl Kiton i ekipa morali su da izvode 15 strana teksta dnevno, a to je rezultiralo time da rade tehničke i emotivno kompleksne kadrove koji traju od sedam do deset minuta.

Knjiga Rejmonda Karvera ,,O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi“ smatra se najvažnijim djelom ovog pisca. Njegovi romani poslužili su kao inspiracija za mnoge filmove. Robert Altman je snimio film ,,Kratki rezovi“ prema Karverovim pričama ,,Toliko vode tako blizu doma“ i ,,Reci ženama da idemo“. Priča ,,Zašto ne plešeš?“ poslužila je kao osnov Denu Rašu za film ,,Sve mora da ide“.

Izvor i foto: Movie network

kud duga