Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ZANIMLJIVOSTI: Danas je Evropski dan jezika

Foto: https://edl.ecml.at

Danas je Evropski dan jezika.

Ove godine se obilježava pod motom ,,Jezici za mir”

Utemeljen je od strane Savjeta Evrope 2001. godine.

Procjenjuje se da u Evropi postoji više od 225 autohtonih jezika i to ne uključujući jezike koji su na ovaj kontinent stigli migracijom.

Posebni ciljevi Evropskog dana jezika su podizanje svijesti o značaju učenja jezika u cilju povećanja plurilingvizma i interkulturalnog razumijevanja, promovisanje bogate jezičke i kulturne raznolikosti Evrope i podsticanje doživotnog učenja jezika u školi i van nje.

Savjet Evrope i Evropska Komisija blisko sarađuju na koordinaciji Dana jezika.

Takmičenja

Inicijativa 2024: Jezici za mir

Napravite poster na temu ,,Jezika za mir“. Možete koristiti simbole, citate i umjetničke radove da biste prenijeli poruku jedinstva i razumijevanja kroz različite jezike. Pošaljite fotografiju ili pdf postera da bi bio prikazan na veb stranici EDJ-a. Biće nagrada za pet najkreativnijih postera i do 30 postera će ponosno biti izloženi u prostorijama Evropskog centra za moderne jezike. Rok je do 15. oktobra.

Takmičenje za majicu Evropskog dana jezika

Pošaljite svoj dizajn/sliku/grafiku kako bi se tvoj projekat našao na zvaničnoj majici EDJ-a, poručuju iz Evropskog dana jezika (European Day of Languages) 

Najteže slovo/riječ/izraz za izgovor

Na primjer, slovo Ř (podignuti alveolarni nesonorni tril!) u češkom jeziku ima reputaciju kao najteže slovo za izgovor na svijetu – osim ako ste Čeh/Čehinja, naravno. Da li možete da se sjetite nečeg podjednako teškog za izgovor kao što je ovo slovo – ili na maternjem ili na jeziku koji učite? Ukoliko možete, pošaljite  kratak snimak koji opisuje takvu oralnu spretnost i objašnjava zašto je teško. Izabraćemo pobjednika/pobjednicu Evrope u najtežim izgovorima koji/koja će biti objavljen/objavljena na veb stranici EDJ-a.

Poruka predsjednika Litvanije 

S obzirom da Litvanija trenutno predsjedava Komitetom ministara Savjeta Evrope, Gitanas Nausda, predsjednik Republike Litvanije, objavio je izjavu povodom Evropskog dana jezika 2024. godine.

– Na Evropski dan jezika svi možemo bolje da cijenimo što znači biti Evropljanin/ka i slaviti svoje jedinstvo u različitostima. Nije slučajno da je još 1599. godine Mikaloj Daukša, izdavač prvih knjiga na litvanskom, napisao u poglavlju „Postile“ Predgovor dobronamjernom čitaocu, „Nije do plodnosti zemlje, ni do raznolikosti odjeće, ni do ljepote zemlje, niti snage gradova i dvoraca u kojima narodi žive, već prije svega do upotrebe svog jezika, koji uvećava i čuva jedinstvo, slogu i bratsku ljubav. Jezik je zajednička veza ljubavi, majka jedinstva, otac građanstva, čuvar države”. Pozivajući na unapređenje i očuvanje maternjeg jezika, on je s poštovanjem govorio i o drugim jezicima – rekao je Nausda.

Ove riječi katoličkog svještenika humaniste izražavaju iste vrijednosti koje su navele Savjet Evrope da 26. septembra 2001. godine osnuje Evropski dan jezika, objašnjava Nausda.

– Jezička raznolikost temelj je današnje Evrope. Jedinstveni smo, jer obraćamo pažnju na svaki jezik, na njegovo očuvanje, na njegovo širenje u javnoj sferi. Poštovanje svih jezika, pa i onih najmanjih, osigurava naše zajedništvo i održava u životu projekat evropskog jedinstva, što pokazuju i današnji događaji širom Evrope. Prije svega, evropske škole, univerziteti, obrazovni i javni prostori ispunjeni su svakog dana divnom polifonijom. Svako od nas uživa u zvuku  maternjeg jezika. Svako od nas želi da nauči i druge jezike – kazao je Nausda.

Konačno, kako je istakao, Evropski dan jezika je takođe ,,proslava demokratije, slobode i solidarnosti”

– Kroz bolje međusobno razumijevanje, možemo bolje da pronađemo zajednička rješenja i da gradimo zajedničku budućnost u kojoj su svi važni, jer svi obogaćuju našu matičnu Evropu. Njegujmo ovaj dar jezičke i kulturne raznolikosti, ne samo njegovanjem maternjeg jezika, već i učenjem drugih jezika – poruka je Nausde.

B.R.