Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

NOVI ZAKON O KREDITIMA: Povoljnosti za građane

 
Zakon o potrošačkim kreditima, generalno, donijeće povoljnosti za građane, a neće značajnije probleme bankarskom sektoru, kazao je za Radio Crne Gore ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

S tom ocjenom saglasni su i u Ministarstvu ekonomskog razvoja koje je predlagač zakona i napominju da je to rezultat primjene najbolje evropske prakse.

Jedna od novina koje zakon donosi je ukidanje naknada za obradu i prijevremenu otplatu stambenih kredita.

-Generalno za potrošače, odnosno građane i korisnike bankarskih usluga ove novine u zakonskom rješenju znače manje troškove. Što znači, ukoliko neko otplati kredit prije vremena, znači manje troškove. To je generalno moramo reći pozitivna praksa i možemo pohvaliti ovakav način, jer to jeste negdje evropska praksa jer i Evropska komisija jeste dala pozitivno mišljenje ovakvog zakonskog rješenja – kazao je Mulešković.

Centar za zaštitu potrošača je dobio pozitivne sudske presude po dvije kolektivne tužbe koje su se odnosile na troškove obrade i prijevremene otplate kredita.

Željko Tomović iz Ministarstva ekonomskog razvoja navodi da su i to imali u vidu prilikom priprema predloga zakona.

-To je uzeto u obzir i predlogom zakona je predviđeno ukidanje naknada za troškove obrade stambenih kredita i prijevremene otplate kredita što će uticati na poboljšanje životnog standarda potrošača – rekao je on.

Zakonom se ograničava kamatna stopa na potrošačke kredite, koja ne smije biti veća od ponderisane efektivne kamatne stope svih potrošačkih kredita uvećane za 100. 

Iako se zalaže za liberalnu ekonomiju i slobodno tržište Mulešković smatra da će i ovo rješenje biti od koristi građanima, pa možda usloviti i pad kamata.

-Moram reći da će vjerovatno na tržištu dovesti do pada kamatnih stopa. Ukoliko ograničite određene kamatne stope, vjerovatno će se banke, pošto ih imamo dosta na crnogorskom tržištu, takmičiti da privuku nove klijente – ukazuje on. 

Prije pokretanja izvršnog postupka, za građane koji redovno ne izmiruju svoje obaveze po kreditu, banke će, kako predviđa Predlog zakona, ubuduće  morati da se dogovore s potrošačima o naplati obaveza.

-Nadam se da će ovakva norma u zakonskom rješenju donijeti prvenstveno veću naplatu za bankarski sektor i s druge strane redovnije isplate za naše građane – zaključio je Mulešković. 

Zakon predviđa i druge novine čiji je cilj veći stepen zaštite potrošača i njihovog životnog standarda. Mulešković smatra da je pravo vrijeme za donošenje ovakvog zakonskog rješenja jer se, kaže, bankarski sektor u najvećoj mjeri prilagodio evropskim standardima.

Podsjeća da je bankarski sektor zabilježio najveći rast u ovoj godini.

Iz Udruženja banaka ranije su kazali da je neophopdan prelazni period i adekvatna priprema sistema.

Na to iz ministarstva kažu da će se Zakon primjenjivati devet mjeseci nakon stupanja na snagu pa smatraju da je to dovoljno vremena da se sistem prilagodi novinama koje zakon donosi.

Izvor: Portal RTCG