Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

ŠIMUN: Rješavanje liste čekanja za koronarografiju i elektrofiziologiju u narednih pola godine

Foto: RTCG

Ministar zdravlja Vojislav Šimun najavio je u Jutarnjem programu RTCG rješavanje liste čekanja za koronarografiju i elektrofiziologiju, što će se dobiti otvaranjem nove angio sale u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

– Za te dvije procedure možemo da najavimo rješavanje liste čekanja u narednih pola godine. Otvaranjem nove angio sale u KCCG riješiće se liste čekanja na elektrofiološke procedure, a za koronografiju su riješene – kazao je Šimun.

Istakao je da su liste čekanja kompleksan problem, pa je resor krenuo sa novim pilot projektom zakazivanja.

– U toku je novi modalitet zakazivanja od septembra. Registrovali smo dva problema, a prvi je neredovno puštanje. Pacijent je znao da dolazi po nekoliko puta kod izabranog ljekara i da ne dobije termin. Drugi problem je prioritetizacija – ukazao je on.

Šimun najavljuje da su obezbijedili veći broj termina, a sređuju se i dopunske ambulante.

– Očekujem presjek stanja u oktobru, pa rješavanje problema za pola godine – objasnio je on.

Prema riječima Šimuna, prethodnih godina u Crnoj Gori se dešavao egzodus kadra – više od 100 ljekara napustilo je crnogorski zdravstveni sistem.

– Svaki zdravstveni sistem kuburi sa nedostatkom ljekara. Mi trenutno radimo na registrima. Prikupljamo podatke i potrebno nam je adekvatno softversko rješenje koje će održavati registre kadrova – naveo je on.

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, u Crnoj Gori trenutno radi 1990 ljekara u javnom zdravstvenom sistemu.

– Manje je ljekara na sjeveru i na jugu. Nedostaje ginekologa i pedijatara. Mi preduzimamo sve mjere da ljekare zadržimo u sistemu, a sad je sigurno manje kadra koji odlaze iz sistema – uvjerava Šimun.

Na godišnjem nivou, navodi ministar, ukupno je 90 ljekara koji dolaze sa strane, od čega je bar trećina iz Srbije.

– Mi kao resor prvo treba da popravimo uslove rada. Radimo novu infrastukturu. Završili smo tender za izgradnju bolnice u Pljevljima. Bitno je da se ljekarima i medicinskom kadru riješi stambeno pitanje i, naravno, tu je edukacija kadra – istakao je Šimun.

Nekoliko ljekara iz Srbije dovedeno u bolnicu u Meljinama, izvodljivo da se gradi nova bolnica

Govoreći o bolnici u Meljinama, Šimun je poručio da će u tom zdravstvenom objektu osnažiti kadar.

– Nekoliko ljekara je dovedeno iz Srbije, uz sve procedure. Napravili smo posebnu sistematizaciju za tu bolnicu, imamo odgovorne sestre i načelnika – rekao je Šimun.

Najavio je da se rade studije izvodljivosti za novu bolnicu u Meljinama.

– Vidio sam tu parcelu, imamo kadra, a zbog kompleksnosti ovih imovinsko-pravnih odnosa najbolje bi bilo da se napravi nova bolnica – zaključio je Šimun.

Izvor i foto: rtcg.me