Porto Novi
ART PREPORUKA

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2024: ,,Kino-ruta” u Kinoteci, poziv za učešće u radionici u toku

Crnogorska kinoteka i ove godine učestvuje u obilježavanju manifestacije Dani evropske baštine (The European Heritage Days), koji predstavljaju zajedničku inicijativu Savjeta Evrope i Evropske komisije i ujedno su najrasprostranjeniji kulturni događaj u kojem učestvuju akteri širom Evrope, saopšteno je iz PR službe Kinoteke.

Imajući u vidu ovogodišnju temu, „Baština koja povezuje – kulturne rute i mreže“, koja ističe zajedničke kulturno-istorijske vrijednosti, te kulturnu baštinu koja trajno povezuje i umrežava pojedince i zajednice, iz Kinoteke ističu da su osmislii koncept pod nazivom „KINO-RUTA“ namijenjen omladini koji se prožima kroz tri dijela:

  • obilazak Kinoteke i bliže upoznavanje sa svim njenim djelatnostima u cjelini;
  • projekcija filmova oskarovca Dušana Vukotića, koji pripadaju antologiji svjetske kinematografije;
  • likovna radionica, pod mentorstvom akademske slikarke mr Marine Radulović, kao simbioza prethodna dva segmenta.

Program će biti održan u Kinoteci, u subotu 28. septembra u 13h.

– Namjenski osmišljenim programom želimo podsjetiti mlađu populaciju na vrijednosti kulturnog nasljeđa, koje Kinoteka u kontinuitetu njeguje i promoviše – objašnjavaju iz Kinoteke.

Stvaralaštvo Dušana Vukotića poslužiće kao polazište za razvijanje različitih, u mogućnostima široko postavljenih, likovnih rješenja.

– Manje poznat našoj omladini, ovo će biti jedinstvena prilika da se bliže upoznaju sa djelima jednog od najvećih stvaralaca osme umjetnosti – kažu iz Kinoteke.

Osvrt na likovne aspekte Vukotićevog stvaralaštva i interaktivnost sa polaznicima, kako ističu iz Kinoteke, otvoriće mogućnosti različitim pristupima, uz  konstantno insistiranje na važnosti likovnog segmenta u filmskom stvaralaštvu. Polaznicima radionice biće obezbijeđen potrošni materijal.

Sve zainteresovane učesnike uzrasta od 13-17 godina, ljubitelje fotografije, filma i slikarstva, pozivamo da se prijave putem e-mail adrese: [email protected]. Broj mjesta je ograničen.

– Osmišljenim programom povezujemo tradiciju, edukaciju, znanje i vještine i smatramo ga vrlo kreativnim, edukativnim, interaktivnim, inkluzivnim i inspirativnim za same učesnike. Dobro došli u Kinoteku – poziv je Kinoteke.

Mn.M.