Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

BRAČNI UGOVORI RIJETKOST: Za 13 godina sklopljena samo tri

Ilustracija

Bračni ugovori kojima se uređuju imovinski odnosi bračnih drugova još su tabu tema u Crnoj Gori. Jedna od šesnaest notarskih kancelarija, koliko ih ima u glavnom gradu Crne Gore, sačinila je svega tri bračna ugovora od 2011. godine do danas, piše Pobjeda.

Na sklapanje takvih ugovora obično se odlučuju bogatiji građani, vlasnici preduzeća, oni koji već imaju brak iza sebe, partneri koji dolaze iz različitih država, kao i bračni drugovi među kojima postoji znatna razlika u godinama.

Bračni ugovor, pojašnjava za Pobjedu notarka Andrijana Vukčević,jeste ugovor koji se zaključuje u zakonom određenoj pisanoj formi, kojim ugovorne strane – budući bračni drugovi, uređuju svoje imovinske odnose na postojećoj ili budućoj imovini.

– Ugovori kojima se uređuju imovinski odnosi mogu da zaključe samo bračni drugovi tokom trajanja braka u postupku diobe zajedničke imovine. Za razliku od bračnog ugovora predmet sporazuma o diobi zajedničke imovine tokom braka predmet može da bude samo imovina koja postoji u trenutku zaključenja braka do trenutka njene diobe – kaže ona.

Predmet bračnog ugovora može da bude kako postojeća, tako i buduća imovina.

– Ovo je novina u Porodičnom zakonu kojim uvodi mogućnost zaključenja bračnih ugovora. On mora da bude zaključen u pisanoj formi, kod notara, koji prije ovjere ima obavezu da pročita bračni ugovor ugovornim stranama i da ih obavijesti da se bračnim ugovorom derogira zakonski režim zajedničke imovine. Bračni ugovor čiji su predmet nepokretnosti upisuje se u javni registar nepokretnosti. Bračni ugovor je novim porodičnim zakonom regulisan samo u tri člana – kaže Vukčević.

Porodični zakon propisuje da bračne ugovore bračni drugovi zaključuju tokom ili prije braka. 

– Smisao bračnog ugovora je u tome da se autonomno i suprotno zakonskom imovinskom bračnom režimu, urede imovinski odnosi, tokom trajanja bračne zajednice a ne kad je ona već prestala. I vanbračni drugovi mogu na isti način da sklope ugovor. Taj ugovor po formi i sadržini identičan je bračnom ugovoru – objasnila je Andrijana Vukčević.

Izvor: Portal Pobjeda