Porto Novi
PREPORUKA SPORT

,,KAKO JE DOBRO VIDJETI TE OPET”: Zbog holograma Dražena Petrovića plakali svi u zagrebačkoj Areni

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Emotivno je bilo sinoć na memorijalu Draženu Petroviću u čast, održanom u zagrebačkoj Areni. 

Uspio je ovaj košarkaški Mocart da ujedini legende ne samo bivše Jugoslavije, već svijeta. Bilo je prelijepo vidjeti ih opet.

A upravo uz pjesmu ,,Za dobra stara vremena” i stih ,,Kako je dobro vidjeti te opet” nakon prikazanog holograma Dražena Petrovića potekle su i suze na svim licima u Areni.

– Pozdrav svima. Izuzetno mi je zadovoljstvo vidjeti vas u tolikom broju i čast prisjetiti se olimpijskog finala protiv američkog drim tima u Barseloni, te još jednom stajati bok uz bok sa saigračima. Uživajte u ostatku utakmice – čulo se preko holograma na kojem je bio Petrovićev lik.

Svi u Areni su ustali i pozdravili ovo pojavljivanje aplauzom i pjesmom, dok je kamera prelazila preko uplakanih lica Draženovog brata Aleksandra Petrovića, koji je ovo sve i organizovao, majke, Dina Rađe, Luke Dončića, Predraga Danilovića, Dejana Bodiroge, Tonija Kukoča i ostalih. 

Aleksandar Petrović zahvalio je svima što su došli.

Foto: Index Sport

– Hvala svim ovim ljudima ovdje, od Barselone 1992, Draženovih saigrača, klubova, institucija… Dražen nas je okupio, ali ovim ljudima moram reći još jednom veliko hvala. Hvala vam od srca od porodice Petrović – rekao je Petrović.

Foto: Index Sport

Luka Dončić istakao je kako su mu puno pričali o Draženu, te da je oduševljen njime. 

Bojan Bogdanović nadovezao se, rekavši kako mu je čast što je dio ovog spektakla.

– Znamo svi što je Dražen predstavljao nama košarkašima. Ponosan sam, jer igram u Netsima, u klubu u kojem je igrao i Dražen – kazao je Bogdanović. 

Dario Šarić je rekao je kako mu je čast što potiče iz grada u kojem je rođen Dražen Petrović i da je odrastao slušajući priče o njemu. 

Foto: Index Sport

Potom je odigrana utakmica u kojoj je tim Dražen, sastavljen od igrača Evrolige rezultatom 110:107 pobijedio tim Hrvatske.

Tim Dražen činili su Uertas, Larkin, Dimitrijević, Musa, Obst, Marinković, Blažić, Šengelija, Pjer, Tavares, Lesor i Marjanović. Treneri su bili Željko Obradović i Neven Spahija.

Tim Hrvatske je bio Filipović, Junaković, Radovčić, Jordano, M. Drežnjak, Krušlin, Hezonja, D. Drežnjak, Nakić, Ljubičić, Prkačin i Branković. Trener je bio Josip Sesar.

Mario Hezonja pobijedio je u takmičenju u najviše ubačenih trojki.

U intervalima, nekadašnji saigrači govorili su o Petroviću, a prikazan je i trejler filma ,,Dražen” koji u bioskope stiže 22. oktobra, dan kada bi on proslavio 60. rođendan. 

Predrag Šarić kazao je kako je suvišno išta reći o Draženu, te da kada je Dražen počeo bio je mlađi od svih njih, ali su dosta naučili od njega.

Čelnici Real Madrida Aleksandru Petroviću poklonili su plaketu i potpisan dres. Bio je u toj delegaciji i Alfonso Rejes, a Enrike Viljalobos je rekao kako je Dražen bio najveći igrač tog vremena.

Foto: Index Sport

– Utakmica u kojoj je ubacio 63 poena i zamalo sam pobijedio Kazertu bila je jedna od najboljih koju sam gledao – kazao je Viljalobos.

Vlade Đurović zahvalio je svima koji su došli.

– Ove godine bi imao 60 godina, ali uspomena mora da živi kada prođe 100 i kada prođe 200 godina, vječno. Bio je božanstvo u Šibeniku, bio je najcjenjeniji igrač u bivšoj Jugoslaviji. Ja kažem kada govorim o njemu, moram da ustanem i kada pričam sa novinarima, a sjedim, ja moram da ustanem – rekao je Đurović.

Žarko Paspalj istakao je da zbog toliko mjeseci koje su provodili zajedno kao tim postajali bi familija.

– Imaš jednog Dražena koji u svakom momentu sa energijom koju ima može da da 30, 40 poena. Bio je izuzetan igrač i, kao što rekoh, kad provedeš to vrijeme zajedno, upoznaš ga na pravi način – kazao je Paspalj.

Divac je zahvalio porodici Petrović što je sve okupila kako bi obilježili jednu veliku karijeru.

Panajotis Janakis je istakao kako je Dražen bio nevjerovatan igrač, uvijek korak ispred. Promijenio je Dražen, dodao je, način na koji se igra košarka u NBA, ali i košarka uopšte.

Nikos Galis naglasio je kako je Dražen bio poseban igrač, sa visokim IQ-om.

Roko Ukić rekao je da je za njih Dražen bio mitsko biće, ,,nasljeđe koje je bilo nevjerovatno”

– Trideset godina nije tu, a okupio je sve ove ljude. To govori o njegovoj veličini – kazao je Ukić.

Ataman je istakao kako je došao da pokaže respekt svoje zemlje prema Draženu, te da je on bio jedan od najboljih u evropskoj košarci.

Svetislav Pešić imao je osjećaj kao da je Dražen tu, ,,opet sa nama” i dodao da je njegova zaostavština neprolazna.

Keni Anderson i Teri Porter istakli su kako je Dražen bio sjajan igrač i veliki radnik.

Izazak ,,srebrne” generacije iz 1992. godine pratio je gromoglasan aplauz publike. Bili su tu Aramis Naglić, Dino Rađa, Alan Gregov, Stojko Vranković, Žan Tabak, Franjo Arapović, Vladan Alanović, Toni Kukoč i Danko Cvjetičanin.

Događaj je završen pjesmom ,,Život leti, kapetane”, koju je otpjevala klapa Sebenico.

Košarkaški Mocart nastavlja da živi u srcima svih nas koji smo imali zadovoljstvo da živimo u njegovom vremenu i gledamo njegove briljantne poteze, neko uživo, neko preko televizijskih ekrana.

B.R.