Porto Novi
ART PREPORUKA

BUDVA: Ovog vikenda 13. ,,Montenegro Sun Reggae Fest”

Budva će u subotu i nedjelju 7. i 8. septembra biti domaćin 13. “Montenegro sun reggae festival”- a, manifestacije koja je tokom godina ugostila više od 1600 izvođača iz 14 zemalja svijeta.

– Festival se nalazi u asocijaciji rege festivala u svijetu, te imamo u planu da isti proširimo i to tako da traje više dana i da imamo eho festivalsku priču – istakao je Vinko Mihajlović, direktor festivala.

Tvrdi da će i ove godine ljubitelji rege zvuka uživati uz kvalitetan program.

– Svake godine dajemo priliku bendovima i izvođačima rege muzike sa Balkana da se pojave na festivalu, ali se trudimo da dovedemo i izvođače iz Evrope i svijeta. Ove godine smo se vodili time da budu zastupljeni stilovi “roots” i “reggaeton”, i imaćemo goste iz 8 zemalja.
Muzički dio programa na bazenu “Rondo” prve večeri otvoriće već tradicionalni promoteri festivala DJ Daibi i DJ Bratski od 20 sati, zatim će nastupiti najstariji slovenački rege bend Sity Hlapci, koji je na sceni više od 25 godina – dodao je.

Siti Hlapci su slovenačka rege grupa, koja još od 1998. godine širi rege kulturu kroz svoj autentični zvuk i odašilje pozitivan signal u cijelom našem regionu i šire. Uz mnogo godina izvođenja su predstavljeni na više od stotinu koncerata, te gostovali na velikim međunarodnim festivalima. Grupa djeluje pod vođstvom autora muzike, pjevača i instrumentaliste Tadimana – Tadeja Tratnika, koji je takođe jedan od pionira rege kulture u Sloveniji.

Kada je bend počeo, u Sloveniji nije bilo mnogo rege muzičara. Danas je scena manje – više ista, a grupa, čiji naziv doslovno znači “siti seljaci” i dalje je jedan od rijetkih izvođača ovog žanra u regionu.

Prvo veče zatvoriće dvojac “Banana zvuk” koji od 2006. godine širi ljubav prema svim oblicima roots muzike. Izvođački i stvaralački duo čine producenti, DJ-evi, MC-evi i muzičari Luka Barbić (TBF) i Ivan Jurić Yuri (ST!llness).

– Ovi splitski muzički umjetnici bave se istraživanjem i promovisanjem ritmova od daba, regea, hip-hopa, drum'n'bassa, dancehalla, junglea, do različitih muzičkih mešapova. Jednako su skloni novom zvuku i svježim izdanjima kao i starim klasicima za kojima posežu da ubrizgaju nove doze adrenalina – najavljuju organizatori.

Muzički dio programa druge večeri odvijaće se takođe na bazenu Rondo u Budvi od 20 časova.

– Drugo veče otpočeće nastupom velike zvijezde koja nam dolazi sa Jamajke – Italee.
Italee je multitalentovana i višestruka jamajčanska umjetnica. Njen zvuk je jedinstvena fuzija strasti i duše, noseći duh života koji je oličen u njenom tradicionalnom jamajčanskom akcentu koji će vam naježiti kičmu. Ova talentovana pjevačica, pjesnikinja, izvođačica i producentkinja napravila je duet na Shaggyjevom multiplatinastom albumu “Hot Shot” i solo nastup pod nazivom “Why” na albumu sa soundtrackom za hit film “Show Time” (glume Eddie Murphy i Robert De Niro), koristeći svoj alias “Rude” na oba projekta – poručuju organizatori.

Izvela je Italee i tematsku pjesmu pod nazivom “Boyz like it dirty” na soundtracku za kultni klasik film “Cabin Fever 2”. Osnovala je sopstvenu produkcijsku kompaniju i producirala neke od najboljih dance grupa na Jamajci, uključujući Sean Paul, Beenie Man, Elephant Man, Red Rat Sizzla i mnoge druge. Radila je sa renomiranim međunarodnim producentima kao što su Tony Canal (No Doubt), Derrick Bramble, Dave Stewart, Jeff Bova, Dave Kelly, Robert Livingston i Sly Dunbar. 

Tokom karijere radila je sa svjetski priznatim muzičarima kao što su Cindy Blackman, Jack Dailey (bubnjar i basista Lennyja Kravitza), Nair-Z (bubnjar Johna Mayera), Earl China Smith, Rudy Valention, Gibby Leebert Morrison i Paul Kastick (bubnjar/producent).

Nakon Italee nastupiće bend Tantra Brothers. Šarolika skupina muzičara iz nekoliko zemalja koji su napravili veliki uspjeh sa pjesmom “Lako polako”, zajedno sa tom numerom i ostalim hitovima uvijek naprave odličnu atmosferu i animiraju publiku.

Drugo i završno veče “Montenegro Sun Reggae Fest”- a zatvoriće sastav “Roots in Session”.

– Jedan od najpoznatijih balkanskih zvučnih sistema i producentskih dueta koji guraju i stvaraju vlastiti zvuk već više od jedne decenije. Pier i Fu započeli su svoju solo DJ karijeru 1996. godine sa svojom bivšom ekipom Radyoyo/RDYO DJ-eva, gdje su obojica bili jako uključeni u slovenačku urbanu muzičku scenu – kazali su organizatori.

Organizujući žurke i festivale širom zemlje, obuhvatajući Drum and Bass, Jungle, Reggae, Dancehall, ugostili su neke od svjetski poznatih DJ-eva i MC-a, poput David Rodigan, Heartless Crew, DJ Marky, MC Stamina, 4Hero, Mala, LTJ Bukem, David Boomah… Odlučili su 2000. godine da napuste ekipu i da se bave solo radom kao selektori. Dolazeći iz različitih muzičkih sredina i sa mnogo muzičkih uticaja, Pier i Fu su se udružili na projektu “Roots In Session”.

Festival su podržali Opstina Budva,Turistička organizacija Budve, HG Budvanska Rivijera.