Porto Novi
ART PREPORUKA

MEG RAJAN DOBILA POČASNO SRCE SARAJEVA I PORUČILA: Festival je primjer kako umjetnost može biti čin otpora

Foto: SFF

Glumici Meg Rajan, u znak priznanja za njen izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, uručeno je Počasno Srce Sarajeva, saopšteno je iz PR službe Sarajevo Film Festivala.
– Hvala Sarajevo Film Festivalu i svima vama što ste ovdje, hvala za vaša srca. Drago mi je što sam ovdje i što vam mogu, licem u lice, zahvaliti za ovo što radite godinama. Ovo je primjer kako ova zajednica može biti jedinstvena, ne traćiti svoje živote, nego gledati filmove, slušati muziku, plesati i tako potvrditi da su umjetnost i kultura čin otpora. Hvala vam mnogo što pružate otpor – rekla je Rajan.

Počasno Srce Sarajeva uručio joj je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

– Večeras smo se okupili da slavimo ikonsku figuru u svijetu filma. Proslavljenu glumicu čiji talent, šarm i svestranost godinama oduševljavaju publiku. Karijera Meg Rajan je blještavo svjedočanstvo magije pričanja priča kroz film. Nezaboravne su njene uloge u romantičnim klasicima kao što su ,,Kad je Harry sreo Sally”, ,,Nesanica u Seattleu” i ,,Imaš poštu”, kao i u dramama kakve su ,,Hrabrost ratnika” i ,,Kad muškarac voli ženu”. Meg Rajan je uvijek davala autentičnost likovima koje je portretisala – rekao je Marjanović.

Foto: SFF

Holivudska zvijezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, u Ljetnom kinu je pozdravila publiku i predstavila posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine „Imaš poruku“, na istom mjestu gdje je ovaj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu (1999).

Foto: SFF

Rajan je ranije održala masterclass koji je moderirao nagrađivani bh. reditelj Danis Tanović, dobitnik Oskara. Masterclass je bio posebna prilika za uvid u ključne aspekte karijere Meg Rajan i njen novi film „What Happens Later“, koji će takođe biti prikazan na Festivalu. Romantična komedija koju je Rajan režirala, napisala scenario i u kojoj glumi zajedno s Dejvidom Duhovnijem, „What Happens Later“ Bleecker Street Medije, njeno je drugo rediteljsko djelo, nakon nezavisnog filma „Ithaca“ iz 2015. godine.

Rajan je stekla široko priznanje za privlačnost u oblasti komedije u prvoj ulozi nominovanoj za Zlatni globus, kao Sali Olbrajt u filmu „Kad je Harry sreo Sally“, u režiji Roba Rajnera i po scenariju Nore Efron. Nastavila je da glumi u hit romantičnoj komediji Nore Efron „Bjesani u Sijetlu”, što joj je donijelo drugu nominaciju za Zlatni globus. Njena posljednja saradnja s Efron i Henksom bila je romantična komedija „Imaš poštu“, koja je Rajan ponovno donijela međunarodno priznanje i treću nominaciju za Zlatni globus.

Takođe je dobila priznanja za jedinstvene dramske portrete, uključujući ulogu uz Denzela Vašingtona kao prva žena vojnik nominovana za Medalju časti u filmu „Hrabrost ratnika“, u režiji Eda Zvika, te dirljivo izvođenjr žene s problemom alkoholizma u filmu Luisa Mandokija „Kad muškarac voli ženu“, u kojem glumi s Endijem Garsijom. Za ulogu s Kiferom Saterlendom u filmu Sundance Instituta „Obećana zemlja“, osvojila je nominaciju za Independent Spirit Award.