Porto Novi
ART PREPORUKA

PREDSTAVLJAMO: Nova knjiga bajki i basni ,,Kako rastu krila” Tamare Senić

,,Moje boljke neka nekom drugom budu svjetiljka!” (Kako rastu krila)

Četvrta autorska knjiga Tamare Senić, ali prva bajki i basni pod nazivom ,,Kako rastu krila” objavljena je u izdanju izdavačke kuće Ouroboros iz Podgorice. Štampanje knjige podržalo je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore. Ilustracije je radio Nebojša Đurić, a predgovor pisala Dragana Erjavšek.
Erjavšek je navela: ,,Iz svakog reda ove zbirke isijava vjera u moć obrazovanja, pa je i sama zbirka ,,Kako rastu” krila više od same književnosti – podvig je koji ne bi trebalo da zaostane na ovom jednom pripovjednom vijencu. Isijava, što je još važnije, i ljubav prema djeci, iskrena i neoivičena, a od jedne pedagoškinje i književne autorke je to najmanje što smo mogli očekivati”.
Autorka navodi da je cilj knjige da potpomogne letove, osnaži i ohrabri male sanjare, ali i podsjeti odrasle na neke, možda, zaboravljene vrijednosti. Kao u bajci o Matiji i Aliji, u kojoj jedan dječak preraste svoj krevet i svoje snove, zaboravi tajni jezik koji je stvorio sa svojim prijateljem, te ne zna više tumačiti oblake. Njegov prijatelj ga posmatra tužno, piše bajke na kamenju i ostavlja ih na ulazu pećine strašne vještice, kako bi pomogao svim ljudima koji se nađu tu – da pobijede u vječitoj borbi. Ostavio je 12 priča, i 13. praznu – da je zapišete sami. ,,Jer je niko ne može napisati osim tebe, i niko nije kao ti.”
Tamara Senić je pjesnikinja i prozaistkinja, magistar muzičke pedagogije, pedagoškinja, ali prije svega zaljubljenik u pisanu riječ, note, avanture, putovanja, i ljubav. Autorka je tri samostalne zbirke poezije (Tango bijelih cipelica, Galop, Mozaik) i jedne knjige bajki i basni – Kako rastu krila. Učesnica je brojnih književnih festivala i projekata. Djela su joj nagrađivana i prevođena na više stranih jezika (engleski, italijanski i albanski). Jedna od najdražih književnih nagrada joj je nagrada za najbolju kratku priču na temu lične slobode u organizaciji NVO ,,Ženski glasovi” u Podgorici 2018, a zatim i druga nagrada na Festivalu poezije ,,Radovan Zogović” u Kolašinu 2019. godine. Učesnica je Internacionalnog književnog projekta ,,Hamlet” gdje je kao jedan od 10 izabranih autora od strane Ministarstva  kulture i medija, pisala o selu Godinje sa ciljem valorizacije kulturne baštine Crne Gore. Na konkurs NEVID Teatra (Bosna) je poslala svoju prvu napisanu bajku, koja je izabrana među 10 najboljih od 400 pristiglih. Ovom prilikom bajka ,,Crna ovca” ilustrovana je i snimljena.
Pored književnosti, nagrađena je za brojna muzička izvođenja, pedagoška ostvarenja, vodila je razne horske ansamble, ali stvaranje i snimanje autorske muzičke dramatizacije ,,Petar Pan” ističe kao jedan od najdražih joj projekata. Ne samo zato što je ovo ujedno prva snimljena muzička dramatizacija u Crnoj Gori, već zbog samog procesa u kojem su djeca istraživala i proširivala svoje kreativne i stvaralačke potencijale. Takođe je jedna od mentorki, sa nastavnicom književnosti Dankom Ćipović, učenicama (Kristina Jovović, Tara Đurović) Osnovne škole ,,Vuko Jovović” u Danilovgradu, koje su napisale i komponovale pjesmu ,,U krug” za konkrus Zavoda za školstvo, a koja će biti izvedena na Našoj radosti 2024. Njima ostavlja cijele nove stranice, jer onu praznu – trinaestu bajku su već napisale svojim radom i talentom.

 

Mn.M.

Foto: Privatna arhiva