Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

UPSUL ZA MNE MAGAZIN: Sankcionisati one koji lažno prijavljuju nestanak na moru

Foto: Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama

Pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama u srijedu veče primili su informaciju da je strana državljanka nestala u moru na Velikom Pijesku, a višesatna potraga je okončana tako što su obaviješteni da se ova osoba u pripitom stanju vratila živa i zdrava u hotelsku sobu. Iz Uprave su za MNE magazin kazali da sankcije za lažno prijavljivanje u pomorstvu trenutno nisu predviđene.

– U Crnoj Gori nijedan zakonski propis ne tretira kažnjavanje osoba koje lažno prijavljuju nestanak na moru ili se utvrdi da su svojom nepažnjom pokrenuli državni SAR sistem. Ovaj sistem je veoma skup i potrebna su značajna finansijka sredstva i obučeno ljudstvo da bi bilo efikasno – istakli su.

Kako su dodali, u svim EU zemljama je princip da neodgovorne osobe koje prijave takve slučajeve bilo namjerno ili slučajno budu sankcionisane u skladu sa zakonskim propisima.

– Svakako vidimo da i prilikom potraga u planinama postoje slični problemi, koje evidentno traba rješavati donošenjem podzakonskih akata i sankcionisanja osoba koje neodgovorno ugrožavaju prvestveno sebe, a onda i osobe koje ih traže uz trošenje državnih resursa – objašnjavaju.

Iz UPSUL-a ističu da zavisno od lokacije gdje se traži nestala osoba, broj angažovanih plovila i sredstava, ne uključujući amortizaciju plovnih sredstava po akciji iznosi oko 1000 eura.

– Ovo je samo informativna kalkulacija koja zavisi od slučaja do slučaja, ali svakako se troše značajni državni resursi prilikom lažnih traganja za osobama na moru – poručili su.

Neodgovornost pojedinaca izlaže opasnosti zaposlene koji se uključuju u potragu, jer specifičnost ovakvih potraga jeste da se prijavljuju u kasnim večernjim časovima kada se osoba ne vrati sa plaže i tada panično porodica ili prijatelji alarmiraju UPSUL.

– Veliki procenat takvih prijava se odnosi na pretragu osoba u stjenovitim i nepristupačnim djelovima plaža ili gdje je moguće doći samo čamcem. Takve situacije svakako imaju poslijedicu za ugrožavanje samih spasilaca na moru, uticaj na njihovo psiho-fizičko stanje, kao i povećan stres i empatiju prilikom traganja i spašavanja na moru – kazali su.

Dodaju da tokom nautičke, odnosno turističke sezone Pomorsko operativni centar dobija značajan broj prijava za nestanak osoba sa plaže, sa pedalina ili dasaka za surfovanje, kajaka, kao i prijave da su nestali ronioci u moru, plivači van ograđenog kupališta i slično.

– U prosjeku oko 20-ak takvih prijava bude od maja do oktobra. Svaka od tih akcija je na svoj način specifična, jer iziskuje potrebu angažovanja svih državnih resursa kako na moru, tako i na kopnu, a ta koordinacija svakako daje rezultate i dolazimo do pronalaska osobe koja je lažno prijavljena – istakli su.

Poručuju da prilikom svakog poziva, pripadnici UPSUL-a odmah reaguju i izlaze na teren, kako bi odmah krenula potraga traganja i spašavanja na moru, ne dovodeći u pitanje da li je lažna prijava ili ne.

– Odgovornost naše Uprave je jako velika, a naši zaposleni svoj posao obavljaju profesionalno. Ove godine imali smo nekoliko telefonskih poziva i prijava nestalih osoba na čamcu ili u blizini plaže, a sankcije za lažno prijavljivanje u pomorstvu trenutno nisu predviđene. UPSUL nema nadležnost da na bilo koji način sankcioniše bilo koga – dodali su.

Iz UPSUL-a objašnjavaju da se ovakve lažne prijave, a prouzrokovane neodgovornošću osoba koja ih prave, riješavaju uglavnom za par sati.

– Možemo slobodno reći da je slučaj nestanka ruske državljanke u srijedu, do sada i najduža potraga, jer je nestanak prijavljen kasno uveče, a potraga je morala biti prekinuta u ranim jutarnjim časovima. Nastavljena je rano ujutru u sedam sati uz angažovanje ronilaca koji su trebali pretraživati podmorje u reonu nestanka – ističu.

Osim ovog slučaja, čiji je epilog poznat javnosti, od početka godine Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama imala je još jedan slučaj potrage za nestalim osobama koje je primio Pomorsko operativni centar.

– Prva je bila krajem maja mjeseca, kada se tragalo za dvije odrasle osobe i bebom od dvije godine, a lokacija je bila Kraljičina plaža u Čanju. Sve tri osobe pronađene su žive i zdrave, ali je dijete zbog dugog boravka na moru, bilo u stanju hipotermije, zbog čega je odmah nakon spašavanja predato na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć – zaključili su.

N.P.