Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

DIREKTORICA PRVE PRIVATNE DVOJEZIČNE ŠKOLE U CRNOJ GORI: Povratak na kvalitet naša misija, prevaziđimo sistem kreda-tabla

mr Zorka Kečina

Došlo je vrijeme da prevaziđemo u školama sistem – kreda-tabla, i da djecu koja danas imaju mnogo više informacija ,,uposlimo” da sami dolaze do novih znanja na drugačiji i zanimljiviji način. Od septembra otvaramo prvu privatnu dvojezičnu školu u Crnoj Gori, Obrazovni centar ,,Maša”, i đacima ćemo pružiti kvalitetan temelj za dalje školovanje, rekla je za MNE magazin osnivač i direktor ove obrazovne ustanove mr Zorka Kečina.

-To je posebnost škole. Smatram da je javno važeći plan i program ako se sprovodi na pravi način izuzetno kvalitetan – rekla je ona.

U Obrazovnom centru, u Podgorici, će se nastava izvoditi po javno važećem planu i programu na našem jeziku, odnosno međunarodnom CLIL programu na engleskom jeziku. Imaju i vrtić koji će realizovati međunarodni IPC plan i program čiji je rad na engleskom jeziku. IPC Plan i program sprovode već 14 godina, a pohađaju ga, osim djece stranaca, uglavnom naša djeca koja usvajaju drugi strani jezik kroz igru. Pripreme za licenciranje, kao i priprema objekta su u toku, kaže Kečina.

Kako teče upis

-Što se upisa u školu tiče svi polaznici prvo prolaze testiranje od strane psihologa, koji otvara njihov portfolio i prati razvoj djeteta. Za sad kreće upis za niže razrede osnovne škole i kako djeca budu rasla tako ćemo zajedno doći do devetog razreda, odnosno kraja osnovne škole. Broj djece u odjeljenjima je ograničen na 15. Što se vrtića tiče upis je u toku i traje do popunjavanja kapaciteta, djeca su podijeljena po godištima i broj djece je ograničen – navela je ona.

Kao posebnost škole izdvaja to što će djeci pružiti kvalitetan temelj za dalje školovanje. Smatra da je jako važno da se djeca, prije svega, opismene na svom jeziku, naučiće pravila svog jezika, a uporedo će savladavati i drugi strani jezik, odnosno više njih u zavisnosti od uzrasta.

– Napominjem da je jedan od ključnih faktora zašto smo se odlučili baš za ovaj program taj što smo željeli da djeca koja izlaze iz naše škole znaju i šta su padeži i kako se primjenjuju kao i sve druge specifičnosti naše istorije, kulture, jezika… – kazala je Kečina.

Primjenjuju finski model

U školi će primjenjivati finski model učenja. Objašnjava da su uspostavili saradnju sa kolegom koji je boravio u finskim školama i koji je i sada u komunikaciji sa njima.

-Izrazili su spremnost i želju da svoje vještine implementiraju u našoj školi. Imamo u planu horizontalnu razmjenu znanja čime ćemo naš kadar osposobiti da taj model obrazovanja primjenjuju na pravi način. Finski model u suštini podrazumijeva mnogo opušteniji pristup obrazovanju koji je kao takav mnogo zanimljiviji djeci – kazala je Kečina.

Kada je riječ o nastavnim sredstvima, učionice će biti opremljene najsavremenijim tablama, kao i nastavnim sredstvima koja su neophodna za što kvalitetniji rad. Trudiće se da djeca borave u stimulativnim sredinama, odnosno neće im biti strano da se dobar dio nastave izvodi na otvorenom.

-Što se nastavnog kadra tiče, s obzirom da i sama imam desetogodišnje iskustvo rada u osnovnoj školi kao učiteljica, jako sam svjesna važnosti učitelja kao prve figure u sticanju obrazovanja, radnih navika, bliskosti, ljubavi prema školi, učenju, čitanju. Učitelj koliko može stimulativno da djeluje na dijete toliko može i da ostavi trajne posledice. Kadar je biran prije svega na osnovu iskustva koji posjeduju u radu u osnovnoj školi, kao i volje za radom i spremnosti da prihvataju novine iz oblasti obrazovanja. Individualni pristup svakom djetetu je prioritet u našoj školi, kao i uključivanje roditelja u školski život – rekla je ona.

 Sprovodeći istraživanja vezano za programe došli su do saznanja da sve zemlje u okolini imaju bilingvalne škole još od 80 – tih godina i rad u njima se pokazao kao izuzetno uspješan. Istraživanja su, ističe Kečina, prije svega pokazala da učenici koji pohađaju bilingvalne škole nauče i zavole drugi strani jezik, barataju terminima iz matematike, prirode i drugih predmeta koje u običnoj komunikaciji ne bi naučili. Spremni su za polaganje priznatih ispita za stipendije školovanja u inostranstvu dok samo znanje drugog stranog jezika pospješuje njihove misaone procese kao i kreativnost.

Osluškivati djecu i njihove potrebe

-Potičem prije svega iz porodice u kojoj je majka svoj radni vijek provela u prosvjeti odnosno kao učiteljica u Bosni, a zatim i Crnoj Gori. Slušajući njeno iskustvo, kao i sopstveno koje imam u radu u školi, da se primijetiti da umjesto nekadašnjeg rada na kvalitetu sad se sve svelo na kvantitet, odnosno nije važno znanje već ocjena i famozna luča. Smatram da je svestrano obrazovanje koje bi osnovne škole trebale da pružaju zamijenjeno golom borbom za ocjenom i na žalost samovolji pojedinih nastavnika, da ne govorim o pritiscima od strane roditelja. Držim se toga da poštujem kolege, ali i da mnogo više osluškujemo djecu i njihove potrebe – rekla je Kečina.

Može se, dodaje ona, svaka kako djeca kažu ,,predosadna “ lekcija ispredavati na mnogo zanimljiv način da djeca kroz zabavu, igru, posjetu, istraživanje, sami dođu do saznanja koja, ako su stečena na taj način, će biti trajna.

-Povratak na kvalitet će biti naša misija – odnosno djeci ćemo pružiti obrazovnu izvrsnost koja je neophodna s obzirom na vrijeme u kojem živimo – istakla je Kečina.

Kada je riječ o njihovom vrtiću, Privatnoj predškolskoj ustanovi ,,Maša”, ove godine slave 20 godina postojanja. Za sada posluju dvije vaspitne jedinice u kojima se realizuje javno važeći plan i program, odnosno međunarodni IPC plan i program u kom je rad na engleskom jeziku.

-Kako ni jedan program sam po sebi nije idealan, ali segmenti svakog od njih jesu, trudimo se da realizujemo te najbolje segmente u radu. Tako su naši vaspitači prošli i Montesori obuke, NTC obuke, Regio children  pedagogiju i kroz naše redovne aktivnosti ih primjenjuju u radu – zaključuje Kečina.

Kontakt: [email protected]

Instagram: ischoolmasa 

Telefon: 067-242-810