Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PAVIĆEVIĆ: Zamućenost atmosfere je posljedica priliva tople vazdušne mase koja dolazi iz Afrike i dijela Azije

Foto: TV Vijesti

 

Priliv tople vazdušne mase, koja traje već duže vremena iznad našeg područja, danas i sjutra dostiže kulminaciju, kazao je za portal šef meteo centra Televizije “Vijesti”, Dušan Pavićević, kao i to da će ovaj talas od nedelje, odnosno, ponedjeljka, malo oslabiti.

– Biće i dalje toplo, ali neće se raditi o ovako visokim temperaturama – dodao je.

On objašnjava da upravo zbog toga što vazdušna masa dolazi sa sudsjednih oblasti odnosno iz Afrike, i Azije dijelom, imamo zamućenost atmosfere, “znači ima i prašine u tom vazduhu na visini”.

– Ali, ono što je s meteorološkog aspekta sada važno to je da se radi o visokim temperaturama, koje nisu baš česte u junu. Dešavalo se da dođu do 40 stepeni, ali ne previše često. U zadnjih dvadesetak… 20, 25, 30 godina – nešto češće nego ranije – kazao je Pavićević.

Dodao je da ranije toga nikad nije bilo, a da smo sada svjedoci da se dešava češće ono na šta nismo navikli.

– Danas i sjutra u zetsko-bjelopavlićkoj ravnici temperatura oko 40 stepeni Celzijusa, sjutra češće preko 40 stepeni – rekao je Pavićević.

Najavljuje to da se više temperature očekuju u Danilovgradu, nego u Podgorici.

– To je skoro uvijek u ljetnjim mjesecima – objasnio je, a da je u ostalom dijelu Crne Gore toplo, “čak vrelo”, ali da se ne radi o tako ekstremno visokim temperaturama zbog više uzroka.

On kaže da je, prije svega, uzrok vjetar. Navodi da kada bi bio pojačan južni vjetar imali bismo i na sjeveru Crne Gore ekstremno visoke temperature, a da malo ima “sjevera” onda bi uz obalu bile više temperature.

– Ovako Zetsko-bjelopavlićka ravnica ‘uživa’ u ovim vrelim satima, danima… biće vrela i jutra, odnosno, topla jutra sa temperaturama u djelovima Crne Gore i preko 25 stepeni tokom cijele noći – kazao je on.

On, kako kaže, nastoji da ne izlazi na ovakvo vrijeme, a posebno ne u periodu između 10-11 i 17 časova.

– U Podgorici se maksimalna temperatura dostiže između 16 i 17 sati, na primorju, čak, u nekim danima 17 do 18 časova, ili ranim prijepodnevnim satima. Dakle, jedan duži period kad ne treba, bez velike potrebe, se izlagati direktnom sunčevom zračenju. Da ne pričamo još o UV indeksu koji će sjutra biti još viši nego danas – preko devet UV jedinica – i preksjutra preko devet UV jedinica. Posebno za osobe sa osjetljivom kožom nije preporučljivo da se izlažu direktnom zračenju – objasnio je Pavićević.

Odgovarajući na pitanje da li klimatske promjene imaju upliva, on je rekao da klimatske promjene nema nikad smisla vezivati za jedan-dva dana ili za jednu ili dvije godine, ali da generalno one utiču na to da već 20, 30 godina imamo u principu toplija ljeta, manje padavinskih dana, ali da količinski zasada još uvijek nemamo manje padavina na godišnjem nivou.

– Znači, to možemo povezati sa klimatskim promjenama, a jedan dva dana ili neki toplotni talas, ne baš… samo što su, kažem, sad zbog klimatskih promjena češće takve pojave –  zaključio je.

Izvor: Vijesti