Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

KNOX JOURNALS: Kako vas Galaxy neprimjetno čuva u svakom trenutku

Skoro svakog dana čujemo za neku prijetnju po sajber bezbjednost koja utiče na korisnike, kompanije i organizacije. Ove prijetnje mogu da dovedu do rizika u okviru mreža, podataka i uređaja, a broj ovakvih slučajeva bilježi ogroman rast. Već znamo da se ove prijetnje javljaju u više oblika kao što su malver ili fišing napadi – ali su često nevidljive po žrtvu dok ne bude prekasno.

Naša moćna Galaxy bezbjednosna rješenja nude višestruke načine zaštite od ovih prijetnji po sajber bezbjednost tako što čuvaju vaš uređaj i pomažu da kontrolišete svoju privatnost. Auto Blocker i Message Guard su dva takva zaštitnika.

Auto Blocker


Suština Auto Blockera je u izboru – riječ je o paketu dodatnih bezbjednosnih mjera po izboru kako biste mogli u potpunosti da kontrolišete da li želite da istražujete mogućnosti prilagođavanja koje nudi Galaxy ekosistem. Auto Blocker će zaštititi vaš Galaxy uređaj i lične podatke tako što sprečava instaliranje aplikacija iz neovlašćenih izvora. Ova funkcija takođe provjerava malver i druge prijetnje po sajber bezbjednost i trenutno blokira bilo kakvu štetnu aktivnost do koje bi moglo da dođe.

Primjer Auto Blockera na djelu je sprečavanje onoga što se zove sajdlouding ili preuzimanje aplikacija iz nepotvrđenih izvora. Namjenski sajdlouding ima brojne prednosti, kao što su dodatne mogućnosti prilagođavanja vašeg telefona. Ali, ako nemate običaj da preuzimate aplikacije van standardnih prodavnica na uređaju, ova funkcija će vas zaštititi i zaustaviti potencijalne napade do kojih može doći u obliku prevara kao što je glasovni fišing – gdje vas prevaranti pozivaju telefonom i nagovaraju da instalirate zlonamjeran softver.

Dodatni nivo zaštite koji Auto Blocker pruža je i sprečavanje štetnih komandi da uđu u vaš fizički USB port – što može da bude korisno kad punite telefon preko utičnice na javnom mjestu kao što je aerodrom.

Uključivanje Auto Blockera je brz i jednostavan proces koji traje manje od jednog minuta. Otvorite Podešavanja (Settings), idite na Zaštita i privatnost (Security and Privacy), zatim pritisnite Automatsko blokiranje (Auto Blocker) i izaberite On.

▲ Settings > Security and privacy > Auto Blocker

Message Guard

Prijetnje po sajber bezbjednost se pojavljuju u mnogim oblicima i iz godine u godine postaju sve složenije. Jedna od njih koja je sve češća je nulti klik napad, koji zloupotrebljava ranjivost softvera u vašem uređaju. Ovo može da se dogodi u bilo kom trenutku kada se primi slika i ne zahtijeva nikakav postupak korisnika.

Na primjer, vaš telefon primi sliku i blago vibrira u vašem džepu ili na noćnoj komodi prije nego što se umiri. Vi telefon niste ni pipnuli niti ste na bilo koji način reagovali, ali se može desiti da neko već čita vaše poruke, pretražuje vašu galeriju ili kopira detalje vezane za račun u banci.

Samsung Message Guard će neutralisati bilo kakve moguće prijetnje koje se kriju u toj slici prije nego ona dobije šansu da napravi bilo kakvu štetu tako što će taj dokument zadržati u nekom izolovanom dijelu vašeg telefona. Dok je slika u karantinu, Samsung Message Guard provjerava dio po dio dokumenta – obrađuje ga u kontrolisanom okruženju da bi spriječio zaražavanje ostalih djelova vašeg uređaja.

Message Guard radi sa čitavim nizom popularnih aplikacija za poruke, od onih za Google i Samsung do Messengera, Telegrama i WhatsAppa. Ne morate da brinete o pokretanju ovog procesa jer Message Guard radi tiho i efikasno, neprestano u pozadini bez potrebe da se na bilo koji način aktivira.

▲ Settings > Security and privacy > Auto Blocker > Messaging app protection

Iako nema sumnje da će prijetnje po sajber bezbjednost nastaviti da se razvijaju i postaju sve češće, prioritet kompanije Samsung je da vas uvijek štiti, a jedini način da se osigura privatnost jeste jaka bezbjednost. Kako god odlučite da živite svoj život, tu je Galaxy – da vam čuva leđa i vodi računa da uvijek imate kontrolu.

Bezbjednosna ažuriranja tokom dužeg vremenskog perioda

Pored toga što je važno da imate moćne bezbjednosne funkcije, od ključnog je značaja i da one budu ažurirane kako biste se zaštitili od najnovijih prijetnji. Zato Samsung pruža čak sedam godina bezbjednosnih ažuriranja i sedam godina ažuriranja operativnog sistema, počevši od Galaxy S24 serije. Ovo je najduži period softverske podrške koji je trenutno dostupan za mobilne uređaje, što korisnicima omogućava da duže koriste svoje telefone na bezbjedan i pouzdaniji način.

▲ Settings > Security and privacy > Updates > Security update