Porto Novi
BILI SMO SLAJDER

IFF PORTO MONTENEGRO 2024: Kolekcije predstavljaju Genny, Faith Connexion, Tiziano Guardini, Ezra Couture i Boris Ćalić

Šesto izdanje Internacionalnog modnog festivala – IFF Porto Montenegro 2024. biće održano 19. i 20. jula.
Publici će u prostoru ,,Synchro” u Porto Montenegru kolekcije predstaviti Genny, Faith Connexion, Tiziano Guardini, Ezra Couture i Boris Ćalić.

Brend Genny će otvoriti festival 19. jula. Uz njega, kreacije će te večeri prikazati Faith Conneixon.

Druge večeri, 20. jula, predstaviće se kreatori s fokusom na održivu modu, Tiziano Guardini, Ezra Couture i crnogorski dizajner Boris Ćalić.

Vlasnica modne agencije Fabrika Vesna Mandić istakla je da su ove godine odlučili da izađu iz zone komfora i, s obzirom da je ovo modni festival, moraju da prate trendove. 

– Kažu da se u zadnjih pet godina svijet promijenio više nego za prethodnih pet stotina, tako da moramo da idemo u korak s novim tendencijama – kazala je Mandić.

Tako ove godine imaju modu koja je u ovom trenutku u trendu kao refleksiju savremenog svijeta, te održivu modu, uz nekoliko dodatnih detalja.

– Od ove godine smo uveli novinu, a to je da će u multibrand prodavnici FASHION GALLERY, u toku IFF-a , biti izloženi modeli modnih kuća Genny, Fashion Connexion i Ezra couture. IFF Porto Montenegro okuplja poznate modne kreatore, uticajne ličnosti iz svijeta mode, iz cijelog svijeta, lokalne, regionalne i internacionalne medije, predstavnike svjetskog jet seta…. sa ciljem koji je već ostvaren, a to je da Porto Montenegro svake godine u drugoj polovini jula bude svjetska modna destinacija i kao takva, promoviše ne samo Porto Montenegro, već i grad Tivat i crnogorsku obalu – rekla je vlasnica Fabrike Vesna Mandić.

Direktan prijenos obje večeri Glavnog programa će biti na RTCG, sa početkom u 21h.

– S obzirom na veliko interesovanje poštovalaca ovog Festivala koji bi željeli da prisustvuju modnim revijama, a nisu gosti organizatora i na njihove brojne upite preko društvenih mreža na koji način bi mogli da kupe karte, omogućićemo bar dijelu zainteresovanih da mogu da kupe karte za IFF Porto Montenegro. U prodaji će biti mali dio postojećeg kapacitateta gledališta, uključujući VIP mjesta. Karte se mogu kupiti preko ,,Gigs Tixa” – kazala je Mandić.

Organizator je modna agencija Fabrika u saradnji sa Porto Montenegrom.

– Saradnja sa Porto Montenegrom je opravdala epitet drim tima. Tu smo da pravimo divne stvari. U januaru, kad sam bila na Nedjelji visoke mode u Parizu, bila sam iznenađena koliko ljudi znaju o Porto Montenegru, o našem Festivalu. Ono što je meni bio veliki kompliment jeste kada su rekli da Porto Montenegro je na putu da, po strukturi festivala, bude u modi ono što je Kanski festival u filmu – prenijela je utiske Mandić.

Senior Marketing & PR Manager Porto Montenegra Danilo Kalezić istakao je da Porto Montenegru ,,velika čast i zadovoljstvo” da nastavljaju saradnju sa ,,Fabrikom”.

– Želimo da Tivat bude prepoznat kao modna destinacija mjeseca jula i da gosti ne samo Porta i hotela Regent dolaze sa tendencijom da vide neke ozbiljno drugačije modne trendove, ne samo crnogorske već i svjetske na ,,Synchro” stageu koji će možda u sljedećem periodu biti renoviran, pa ćemo se seliti, ali, u svakom slučaju, neće biti lošije nego samo bolje – rekao je Kalezić.

Izrazio je zadovoljstvo što Porto Montenegro i ove godine predstavlja centar modnih zbivanja te da line-up Festivala dovoljno govori o tome da ove godine još jednom idu korak naprijed i da Porto Montenegro žele da naprave ,,72-časovnim eventom koje će obilježiti modu Crne Gore”

PR manager hotela Regent Porto Montenegro Jovana Živković podsjetila je da su od prvog dana ,,prijatelji i podržavaoci ovog fantastičnog projekta”

– Čast nam je da tokom tih nekoliko dana ugostimo najveće zvijezde i modna imena. Izuzetno se radujemo. Naš tim je spreman. Očekujemo još jedno fantastično izdanje IFF-a – rekla je Živković.

CEO kompanije Fashion Porto, predstavnik multibrand prodavnice Fashion Gallery Ivan Kulik izrazio je ponos što je njegova kompanija dio ,,ovog izuzetnog događaja”

– Nadam se da će nas to dovesti do zajedničkog cilja, da postanemo prepoznati ne samo u Crnoj Gori, već na Balkanu – rekao je Kulik.

Borić Ćalić, koji predstavlja kolekciju s fokusom na održivu modu, naglasio je kako mu je ,,čast” što će se ,,naći sa svjetskim imenima rame uz rame na ovoj najprestižnijoj modnoj manifestaciji u Crnoj Gori, a i u regionu”

– Drago mi je što je Vesna prepoznala kroz moje stvaralaštvo i prethodnu kolekciju, održanu na mostu Milenijum, baziranu upravo na održivoj modi, da se nastavi taj put. Prikazaću novu kolekciju, a ono što je veoma bitno istaći jeste edukacija javnosti o održivoj modi. Održiva moda predstavlja ciklus, nije to samo fokus na održivim materijalima nego je to krug za koji je bitno da bude zaokružen – rekao ja Ćalić.

Naglasio je i važnost sastava odjevnog komada, te ,,pametno investiranje”, a ne gomilanje u ormaru odjeće koja ima kratak vijek. 

B.R. 

Foto: B. Šekularac