Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

DRECUN IZ IRF: Očekuje se pad cijena proizvoda kada dođe Lidl

 
Drecun u Drecun u “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG (Foto: TVCG )
 
Član Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda (IRF) Predrag Drecun kazao je da se program Evropa sad 1 pokazao kao uspješan, te da je siguran da će dolaskom Lidl-a u Crnu Goru cijene proizvoda pasti.

-Ekonomija mnogo zavisi od očekivanja, od psihološkog stanja nacije, povjerenja u ekonomske programe Vlade – istakao je Drecun gostujući u ,,Dobro jutro Crna Goro” na TVCG.

Milojko Spajić je, poručuje Drecun, u 42. Vladi preduzeo radikalne reforme, te da se sada vidi da se program Evropa sad 1 pokazao kao uspješan.

-Reforme su bolne i zahtijevaju brzinu, odlučnost i kadar. Vidmo da je reforma koja se zvala Evropa sad 1 uspjela – kazao je Drecun.

Ističe da mnogi to negiraju zbog inflacije, ali ona bi se desila, kako tvrdi, i sa i bez programa Evropa sad 1.

Crna Gora, kaže, trpi sve spoljne posljedice, a do rasta cijena dolazi zbog našeg trgovinskog sistema.

Drecun kaže da je siguran da će cijene pasti kada dođe Lidl u Crnu Goru.

-Evo, najavljuje se dolazak Lidl-a i drugih trgovinskih lanaca pa bi moglo doći do snižavanja cijena nekih proizvoda. Nema razloga da neke robe široke potrošnje budu skuplji ovdje nego u zemljama okruženja – kazao je Drecun.

Investiciono razvojni fond (IRF) je, kaže Drecun, banka koja nema izvore prikupljene od građana i privrede.

.Ona po svojoj prirodi nije profitna banka. To znači da joj je razvoj primarni cilj. Niža kamatna stopa znači više novca za investicije, više investicija znači viši mogući nivo razvoja – istakao je Drecun.

IRF, kaže Drecun, u ovom trenutku radi jako dobro.

-Ona kamatna stopa koja sada dominira je 4,5 odsto, pokušaćemo da smanjimo tu stopu. Siguran sam da ćemo dati doprinos tome da se spušte kamatne stope jer vidim da su i banke počele da spuštaju kamatne stope – kazao je Drecun.

Izvor: Portal RTCG