Porto Novi
MAGAZIN SLAJDER

OKUPLJANJE BIVŠIH GIMNAZIJALACA U PODGORICI: Gimnazija u srcu i nakon 30 godina od mature

Dio generacije učenika koji su školovanje u Gimnaziji ,,Slobodan Škerović” završili 1994. godine obilježavaju danas tri decenije od mature.

Na današnjem okupljanju u Gimnaziji, nekadašnje gimnazijalce pozdravila je direktorica Biljane Vučurović.

U ime generacije obratio se prof. dr Sergej Đuranović, koji je profesor biohemije i molekularne biologije na Medicinskom fakultetu Washington Univerziteta u St.Louis.

– Znanje koje sam ponio iz ove škole vodilo me kroz čitav život, na fakultetu u Beogradu, na doktoratu u Njemačkoj, kao i na postidiplomskim studijama na Baltimoru. Ljudi ne shvataju da mi izlazimo iz ovih škola, a posebno iz Gimnazije sa znanjem koje rijetko ko u drugim zemljama ima. Ja sam se sreo sa studentima sa svih kontinenata i trenutno u svojoj laboratoriji imam studente iz Evrope, Amerike i Afrike. Rekao bih da naša djeca, dolaze sa mnogo više osnovnog i specijalnog znanja nego drugi. Poželio bih sreću i uspjeh direktorici i nastavnom kadru. Mojoj generaciji želim da se ponovo okupimo i još bolje proslavimo ovaj dan kada smo završili školu – poručio je Đuranović.

Prikazan je video sačinjen od fotografija iz perioda gimnazijskih dana, ekskurzije i proslava prethodnih jubileja 10, 20, 25 godina, jer ova generacija gaji kult okupljanja i druženja.

Ana (Danilović) Martinovic, učenica tadašnjeg odjeljenja IVh, čiji je razredni bio profesor matematike Ilija Bošković, danas je uspješna žena, obavlja funkciju PR kompanije M:tel. Za MNE magazin kaže da je imala posebnu čast da za njenu najbolju generaciju učestvuje u organizaciji 30 godina mature.

– Danas smo svi bili saglasni da je 30 godina prošlo kao tren i da Gimnaziju jednako volimo. Današnji susret je bio s radošću iščekivan i to pokazuje ogroman odziv mnogih koji žive i van granica Crne Gore. Ova generacija je iznjedrila mnogo uspješnih profesionalaca iz svih sfera života i profesori koji su nam predavali i bili danas sa nama, kao i oni koji još uvijek predaju kažu da smo generacija na koju su posebno ponosni. Ovim putem želim zahvaliti i direktorici Gimnazije profesorici Biljani Vučurović na srdačnoj dobrodošlici i predstavljanju svega što je naša Gimnazija postigla – istakla je.

Kako je dodala, upriličili su skromnu donaciju školi, a proslavu će nastaviti večeras u hotelu Podgorica.

– Do sitnih sati ćemo evocirati uspomene na srećne đačke dane. Novo okupljanje će biti za pet godina – poručila je.

Danica Milić, učenica IV-d odjeljenja, društveno – jezičkog smjera Gimnazije ,,Slobodan Škerović” čiji je razredna bila profesorica Mirjana Perović, takođe je podijelila utiske za MNE magazin.

– Bila je čast i privilegija biti učenik čuvene podgoričke Gimnazije, hrama znanja i škole života gdje smo i stekli prijatelje za cijeli život – kazala je.

Eva Trifunović – Mićović, iz odjeljenja IV -b, prisjetila se svog razreda čiji je razredni starješina bio profesor srpsko – hrvatskog jezika Petar Mićović i kazala da gimnazijski dani imaju specijalno mjesto u njenom srcu.

– Sva ta sjećanja čine da i sada poslije 30 godina osjetim radost ali i sjetu, pomiješanu sa ponosom što sam bila dio jedne škole koja opstaje i ostaje sinonim našeg grada ali i države. Gimnazija u srcu – zaključila je.

This slideshow requires JavaScript.

Mn.M.

Foto: B. Šekularac