Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

VELIKA BRITANIJA: Kejt Midlton će prisustvovati rođendanskoj paradi kralja Čarlsa

Foto: Shutterstock

Britanska princeza od Velsa, Kejt rekla je danas da “dobro napreduje” njeno liječenje od raka i da će prisustvovati sjutrašnjoj kraljevoj rođendanskoj paradi što će biti prvo njeno javno pojavljivanje od kada joj je utvrđena dijagnoza.

Četrdesetdvogodišnja supruga britanskog prestolonasljednika princa Vilijama nije se pojavljivala u javnosti ove godine. Ona je u martu objavila da prolazi kroz hemoterapiju zbog raka.

– Dobro napredujem, ali kao što svako ko prolazi kroz hemoterapiju zna, ima dobrih i loših dana – rekla je Kejt u saopštenju objavljenom danas, dodajući da je pred njom “još nekoliko mjeseci” liječenja.

Rekla je da se raduje da prisustvuje kraljevoj rođendanskoj paradi ovog vikenda sa svojom porodicom i da se nada da će ovog ljeta moći da se uključi na nekoliko javnih obaveza, ali da istovremeno zna da još nije izašla iz opasnosti.

Pronošenje zastave (trooping the colour), poznato i kao kraljeva rođendanska parada je godišnja vojna parada kojom se obilježava zvanični rođendan kralja u junu.

Kralj Čarls Treći, koji takođe prolazi kroz liječenje od raka, treba da nadgleda ceremoniju tokom koje vojnici u punoj svečanoj uniformi paradiraju ispred kralja i pronosi se ceremonijalna zastava jednog od pukova.

Očekuje se da će Kejt doći u kočijama od Bakingemske palate sa djecom – princom Džordžom (10), princezom Šarlot (9) i princom Luijem (6), prije nego što bude posmatrala ceremoniju iz zgrade pored terena gdje se odvija parada. Moguće je da će se pridružiti i drugim članovima kraljevske porodice za tradicionalno pojavljivanje na balkonu Bakingemske palate.

Njena objava u martu data je poslije rasprostranjenih spekulacija preko društvenih mreža o njenom zdravstvenom stanju i nepojavljivanju u javnosti. Ona je dala malo detalja o svojoj bolesti koja je, kako je rekla, otrkivena poslije operacije abbdomena u januaru.

U video poruci u martu Kejt je rekla da je dijagnoza došla kao “ogroman šok za nju i Vilijama” i da čini sve što može da to procesuira privatno radi svoje mlade porodice.

Ona je danas zahvalila javnosti, rekla je da je oduševljena brojem ljubaznih poruka podrške i ohrabrenja.

– Učim kako da budem strpljiva, posebno sa neizvjesnošću. Uzimanjem svakog dana kako dolazi, osluškujući svoje tijelo i dozvoljavajući sebi da uzmem ovo jako potrebno vrijeme da se liječim. Hvala vam mnogo na nastavljenom razumijevanju i svima vama koji ste tako hrabro podijelili svoje priče sa mnom – napisala je Kejt.

Kralj Čarls Treći (75) otkrio je da boluje od raka u februaru, a nedavno je polako počeo da preuzima neke od svojih javnih dužnosti. On je prošle nedjelje prisustvovao komemoracijama 80. godišnjice Dana D, invazije na Normandiju pod nacističkom okupacijom koja je počela 6. juna 1944. godine.

Čarls će na sjutrašnju ceremoniju doći kočijama sa kraljicom Kamilom.

Izvor: Beta