Porto Novi
ART PREPORUKA

UNDERHILLFEST: Sjutra na programu „Izlaz kroz ludaru“, „Flašaroši“ i „Neizbrisiva sjećanja“

Na Terenu „Dragan Ivanović“ u Njegoševom parku u Podgorici, u okviru 15. UnderhillFesta, u petak – 14. juna u 21 sat biće prikazan kratkometražni dokumentarni film „Izlaz kroz ludaru“ reditelja Nikole Ilića, saopšteno je iz PR službe UnderhillFesta.

U ispovjedno-esejističkom tonu, autor rekapitulira svoj, naizgled jedini mogući način nošenja sa svijetom zastrašujućih opštih mjesta. Voice-over u prvom licu jednine perfekta prati veoma promišljeno odabranu i raspoređenu vizuelnu građu: privatne arhivske snimke (period prije mobilizacije), negative (vrijeme provedeno u kasarni) i snimke sa nadzornih kamera (dani boravka u ustanovi za mentalno oboljele). Nakon filma, biće organizovan razgovor s rediteljem filma Nikolom Ilićem, čije je ostvarenje „Dida“ 2022. godine, na 13. UnderhillFestu, dobilo nagradu publike.

Nakon toga, takođe na terenu, u 21.30 biće prikazan film „Flašaroši“ reditelja Nemanje Vojinovića. Autor je dobitnik nagrade „Srce Sarajeva“ u kategoriji za najbolji dokumentarni film upravo za „Flašaroše“, a sam dokumentarni film otkriva život sakupljača flaša na jednoj od najvećih deponija u Evropi, koja se nalazi na ostacima nekadašnjeg arheološkog nalazišta u mjestu Vinča, nedaleko od Beograda. Film se prikazuje u regionalnoj selekciji.

Gosti festivala su producentkinja filma „Flašaroši“ Marija Stojnić i reditelj filma Nemanja Vojinović, koji će se obratiti publici nakon projekcije.

Sve razgovore sa zanimljivim gostima iz svijeta filma publika će moći uživo da prati putem društvenih mreža UnderhillFesta i YouTube kanala uz podršku kompanije One.

U 23.05 biće prikazan film „Neizbrisiva sjećanja“. Glavni junak ovog dokumentarnog filma rediteljke iz Čilea je Augusto Gongora, veliki protivnik Pinočeovog režima, koji je čitavog života dokumentovao njegove zločine i bio u komisiji koja ih je istraživala. Gongori je dijagnostifikovana Alcahajmerova bolest, a film prikazuje njegovu borbu sa bolešću, proces zaboravljanja i odnos sa suprugom koja je preuzela brigu o njemu. Scene o tome su veoma intimne i potresne. Film se prikazuje u okviru međunarodne selekcije.

U slučaju kiše, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.