Porto Novi
PREPORUKA SPORT

NBA LEGENDA: Preminuo Džeri Vest

Foto: Brian Rothmuller/Icon Sportswire) (Icon Sportswire via AP Images) via Guliver

Član NBA kuće slavnih Džeri Vest preminuo je danas u 87. godini, potvrdili su Los Anđeles Klipersi.

Džeri Vest je tokom čitave karijere igrao za Los Anđeles (prije selidbe Mineapolis) Lejkerse od 1960. do 1974. godine i kao igračnosvojio je jednu titulu prvaka.

Bio je Ol-star čak 14 puta i po mišljenju velikog dikela javnosti jedan je od bekova u istoriji košarke.

Šampion NBA lige postao je 1972. godine, a tri sezone ranije je proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije, iako su Jezeraši tada poraženi.

Bio je po jednom najbolji strijelac, odnosno asistent u sezoni, a u 10 navrata je odabran u idealnu petorku.

Četiri puta je bio dio najbolje defanzivne petorke NBA lige, a Vestu su u čast i Lejkersi povukli broj 44. Postigao je ukupno 25.192 poena u profesionalnoj karijeri (27 po utakmici), zabilježio još i 5.366 skokova i 6.238 asistencija. Logo NBA lige napravljen je upravo po njegovoj silueti.

Veoma uspješan bio je i u koledž konkurenciji – 1959. godine je proglašen najnevjerovatnijim igračem Martovskog ludila, što je pandan MVP priznanju.

Bio je trener „Jezeraša“ od 1976. do 1979. godine, a potom je u upravo kao dio zlatno-ljubičastih bio od 1979. do 2000. Prve tri godine radio je kao skaut, a potom je dugo bio generalni menadžer.

Sa velikim uspjehom je radio na toj funkciji – draftovao je igrače poput Džejmsa Vortija i Medžika Džonsona i kao funkcioner doprinio osvajanju osam titula.

Izvor: Sport Klub