Porto Novi
ART PREPORUKA

PODGORICA: ,,Mi nemamo drugu zemlju” sjutra otvara UnderhillFest

Foto: Krsto Vulović

Petnaesto izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma UnderhillFesta biće otvoreno sjutra, 12. juna u 20.30 sati na Terenu Dragan Ivanović u Njegoševom parku u Podgorici.

Za ovu priliku organizatori su odlučili da prikažu film ,,Mi nemamo drugu zemlju”, u kojem su kreativni um združili izraelski i palestinski  stvaraoci Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham i Rachel Szor. Nakon toga, nastupiće grupa ,,Lira Vega” i za miks-pult stati DJ Dejan Vučetić, dok će zatvaranje festivala obilježiti koncert sastava ,,Who See”.

U okviru muzičkog programa, nastupiće još Dalibor Ševaljević – DJ Chevalier, Nikola Rajović – DJ MONO, Brognjen i Random.

I ove godine biće realizovana škola dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola Teen Docs.

Žiri za dugometražne filmove biće u sastavu rediteljka Ivana Todorović, producentkinja Sabina Krešić i reditelj Branislav Milatović, a kratke glumac Mišo Obradović, reditelj Matija Jovanović i menadžerka u kulturi Milena Prelević.

To je saopšteno na konferenciji za novinare koja je upriličena danas.

Foto: Krsto Vulović

Od 12. do 20. juna posjetioci će imati priliku da pogledaju 29 filmova na tri lokacije – Njegoševom parku, Crnogorskoj kinoteci i CKZ Ribnica. Ova ostvarenja, najbolja u proteklih godinu, odabrao je umjetnički direktor UnderhillFesta Vuk Perović.

On je naglasio da je za njega najvažnija stvar na ovom izdanju prisustvo crnogorske kinematografije.

– Kada smo krenuli sa cijelom ovom pričom, ideja nam je bila da rastemo zajedno sa crnogorskom kinematografijom i da utičemo na ovaj ambijent i na njegov razvoj. Ove godine imamo pet crnogorskih filmova u dvije takmičarske selekcije. Izuzetno nam je zadovoljstvo što nam je Vlado Perović ukazao poštovanje da svoju svjetsku premijeru ima upravo na UnderhillFestu s njegovim ostvarenjem ,,Ova dobra zemlja” – rekao je Perović.

Od crnogorskih autora tu su još Sead Šabotić sa filmom ,,Porodica na određeno vrijeme”, Miljan Vučelić sa ostvarenjem ,,Doline”, Kaća Žarić sa filmom ,,Ja, Kaća, dobila sam šećer i što sad?” i Tamara Pavićević sa ostvarenjem ,,Dom naših naroda“

– Izuzetno smo ponosni što crnogorska kinematografija postaje snažan segment UnderhillFesta – poručio je Perović.

Direktorka Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović istakla je da pokretni bioskop ustupaju svim festivalima i centrima za kulturu u čitavoj Crnoj Gori u cilju razvoja publike, promovisanja savremene kako crnogorske kinematografije tako i evropskih i svjetskih ostvarenje.

Podsjetila je da je ova ustanova na konkursu za komplementarne djelatnosti podržala izdavanje monografije povodom 15 godina postojanja UnderhillFesta.

Foto: Krsto Vulović

Rukovodilac programskog sektora Crnogorske kinoteke Pavle Simonović kazao je da je on ,,odrastao uz ovaj festival”

– UnderhillFest je pola mog života. Vjerovatno danas ne bi bilo mene ni u ličnom, ni u profesionalnom smislu da nije UnderhillFesta – rekao je Simonović.

Dodao je da je Crnogorska kinoteka postala partner UnderhillFestu.

– Pravo nam je zadovoljstvo zbog toga. Mi imamo neke mogućnosti koje možemo da ponudimo kako bismo pomogli UnderhillFEstu. Prije svega naša sala, koja je potpuno nova i savremena tehnološki i tehnički opremljena, je jedno prilično intimno i lijepo mjesto za gledanje filmova i baš mi je drago da je program ,,U fokusu” kod nas ove godine – istakao je Simonović. 

Koordinatorka Programa za kulturu Centra za ženska prava Tanja Markuš rekla je da je UnderhillFest ,,prilika da zajedno sa gostima festivala i publikom analiziramo što nam sve stoji na putu ka ravnopravnosti i kako se mi za nju borimo”

Prvi film u ovogodišnjoj selekciji je priča o sajber nasilju. 

Markuš smatra da je to važna tema i izrazila je bojazan da ,,mladi ljudi više doživljaju virtuelni prostor kao realnost nego ovaj opipljivi”

Drugi film je priča o romsko-hrvatskom bračnom paru i izazovima s kojima se suočava dok odgaja ćerku, a treći ,,Vilinski vrt”, priča o prijateljstvu između dvoje beskućnika. 

Foto: Krsto Vulović

Komercijalna direktorica za strategiju i razvoj proizvoda u kompaniji One Ana Mihailović naglasila je da UnderhillFest širi kulturu i spaja ljude.

Direktor Odjeljenja za marketing i komunikacije u Crnogorskoj komercijalnoj banci Nemanja Đurašković rekao je da s posebnim ponosom podržavaju projekte poput UnderhillFesta, ,,jer na ovaj način podržavamo crnogorsku kinematografiju”

Kao i prethodne godine, nakon projekcije filma biće priređen razgovor sa gostima UnderhillFesta, rediteljima i producentima. Sve to publika će moći uživo da prati putem društvenih mreža UnderhillFesta i YouTube kanala.

B.R.