Porto Novi
ART PREPORUKA

KUSLEVOVA KUĆA: Otvorena izložba ,,Crna Gora u osmanskim arhivskim dokumentima”

U okviru ,,Podgoričkog kulturnog ljeta” večeras je u Kuslevovoj kući u Podgorici otvorena izložba ,,Crna Gora u osmanskim arhivskim dokumentima” koju je organizovao turski Institut Yunus Emre u saradnji sa JU Muzeji i Galerije Podgorica.

Izložba ,,Crna Gora u osmanskim arhivskim dokumentima” kroz dokumente koji su preživjeli iz daleke istorije do današnjih dana otkriva različite aspekte  odnosa Crne Gore i Osmanskog carstva, kazao je na otvaranju koordinator Instituta „Yunus Emre“ Podgorica Abdurahim Turker.

Kako je rekao, dokumenti predstavljaju više od istorjiskih zapisa.

– Dokumenti, koji rasvjetljavaju kulturnu, društvenu i političku istoriju Crne Gore ujedno su i simbol prijateljstva i saradnje dva naroda. Naš Institut djeluje u Crnoj Gori više od deset godina i za to vrijeme realizovao je brojne projekte u cilju jačanja kulturnih veza i promovisanja zajedničke istorije i naslijeđa – poručio je on.

Prema riječima profesora Ugura Altuga prvi kontakti Osmanskog carstva sa Crnom Gorom uspostavljeni su u 14. vijeku. Za vrijeme vladavine sultana Mehmeda Fatiha čitav region postepeno počinje da potpada pod hegemoniju osmanske vlasti koja će kako je rekao, nekada u miru a nekada sa pobunama trajati sve do Berlinskog kongresa 1878 godine.

– Osmansko- crnogorski odnosi, sa svojom bogatom istorijskom prošlošću stvorili su zajednička iskustva i značajno kulturno o društveno naslijeđe. Arhivski dokumenti izloženi na ovoj izložbi su dokaz koji rasvjetljava ovu zajedničku prošlost i naslijeđe – rekao je on.

Crnogorska slikarka Nina Vukčević podsjetila je da je u Istanbulu ove godine obilježeno 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Turske.

– Bogata istorija međusobnih odnosa ostavila je raznovrsnu referentnu arhivu koja je dio zajedničke kulturne baštine i istorijskog naslijeđa. Ovo je značajan iskorak u pravcu saradnje na polju arhivistike između naših institucija i od izuzetnog je značaja za naučnu i stručnu javnost dvije države – rekla je ona.

Tekst i foto: Media biro