Porto Novi
PREPORUKA SPORT

FEDERER: Nisam Đokoviću ukazivao poštovanje kakvo zaslužuje

Foto: Clive Brunskill/Getty

Stvorili su veliko rivalstvo. Uz Rafaela Nadala činili su nevjerovatnu veliku trojku svjetskog tenisa. Rodžer Federer i Novak Đoković priredili su neke nevjerovatne mečeve, a Švajcarac priznaje da u početku nije baš poštovao Srbina onoliko koliko misli da je trebalo.

– Prvi put smo igrali u Monte Karlu (2006. Federer pobijedio 6:3, 2:6, 6:3 prim.aut.) i otišao sam sa terena sa mišljenjem „da, dobar je.“ Čak i tada postojao je izvjesni „hajp“ oko njega, ali ja nisam bio ubijeđen. Nisam mu pružio poštovanje kakvo je zaslužio, zbog tehničkih mana. Ali je onda te stvari doveo na visok nivo i postao nevjerovatno čudovište od igrača – rekao je Federer.

Sam je priznao ono što se odavno znalo, da su njegovi navijači percipirali Novaka kao nekoga ko je „upao na žurku“ dok su uživali u rivalstvu Federer – Nadal.

– Mislim da je za moje i Rafine navijače on „partibrejker.“ Bilo je mnogo ljubavi prema Rafi i meni, pa kada je Novak naišao mnogi navijači su rekli „ne treba nam treći čovjek, srećni smo sa Rafom i Rodžerom.“ Moji navijači su smatrali da nekako lako sve to nosim, a onda je došao Novak sa snažnom ličnošću i nevjerovatnom glađu i željom za pobjeđivanjem po svaku cijenu. Mislim da je taj odnos Novaka sa navijačima bio okidač za njega. Taj njegov dubok fokus mnoge je zaplašio. Malo i nije shvaćen. Kada skinem omotač medija, igre, i zapitamo se ko je on, vidim izvjesne vrijednosti. Znam da je mnogo brižan i vezan za porodicu – istakao je Federer.

Federer je od 2009. do 2022. bio rekorder po broju gren slem titula (20). Ali su ga u međuvremenu prestigli Rafael Nadal (22) i Novak Đoković (24), koji je srušio i njegov rekord po broju nedelja na mjestu broj 1.

Izvor: Sport Klub