Porto Novi
PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ARHITEKTONSKO ČUDO: Zanimljive činjenice o Akropolju

Foto: iStock

Akropolj, dragulj Grčke i jedan od najpoznatijih simbola ove države decenijama intrigira svijet. Najbolji je primjer arhitekture klasičnog perioda antičke Grčke i obavezna stanica za svakog turistu koji se zaputi u Atinu.

Njegova lokacija na vrhu stijene koja se uzdiže iznad Atine je fascinantna, pa se grad može u cjelosti vidjeti odavde. Danas vam donosimo zanimjive činjenice o ovoj fascinantnoj građevini:

Akropolj znači visoki grad

Rimeč „Akropolj” potiče od dvije starogrčke reči, akron (akron, najviša tačka/kraj) i polis (polis, grad). U osnovi opisuje najvišu tačku naselja.

U Atini postoji nekoliko “akropolja”

Kako je to bio izraz koji se koristio za utvrđena naselja na vrhu brda, u Grčkoj postoji više od jednog akropolja. Još jedan poznati i dobro očuvan primjer nedaleko od Atine je Akrokorint koji se nalazi u starom Korintu.

Akropolj je bio naseljen u veoma ranom periodu

Djelovi grnčarije pronađeni na Akropolju ukazuju na to da je brdo bilo naseljeno između 4.000 i 3.200 godina prije nove ere.

Njegova prvobitna namjena bila je vojna odbrana

Zbog svog visokog položaja, Akropolj je bio savršeno mjesto za odbranu naselja. Prve građevine izgrađene na brdu bili su zidovi. Oni datiraju iz 13. vijeka prije nove ere kada su Mikenci koristili Akropolj da vladaju svojim kraljevstvom.

Zgrade na vrhu Akropolja izgrađene su za vrijeme vladavine Periklea

Izgradnju impresivnih građevina koje posjećujemo na Akropolju naručio je Perikle i izgrađene su ili obnovljene između 447. prije nove ere i 406. prime nove ere. To uključuje Partenon, Erehtejon…

Akropolj je oduvijek bilo važno mjesto

Prije nego što je Perikle sagradio sadašnje zgrade, već je postojao hram posvećen boginji Atini.

Ogromna statua boginje Atine nekada je krasila Akropolj

Nekada je na vrhu Akropolja postojala ogromna statua Atine koja se zvala Atina Promahos. Izradio je od bronze grčki vajar Fidija. Sagradio je i dvije druge velike statue boginje na Akropolju. Nažalost, nijedna od njih nije sačuvana do danas.

Partenon nije uvek bio bijele boje

Naučnici su došli do saznanja da je krov bio obojen u nekoliko različitih boja koje su nestale tokom vjekova.

Akropolj je na UNESCO-voj listi svjetskih baština

Iako Atinski Akropolj nije dospio na listu novih sedam svjetskih čuda, on je od 1987. godine na listi svjetske baštine UNESKO-a.

Najstarija meteorološka stanica se nalazila u podnožju Akropolja

Poznata i kao “Kula vjetrova”, osmougaona, mermerna struktura datira još od prije 2.000 godina, vjerovatno je sadržala i bronzani vjetrokaz iznad sunčevog sata. Mnogi istoričari vjeruju da je sadržala i vodeni sat koji je hidraulički napajan vodenim tokom koji se spuštao padinama Akropolja.

Nisu svi djelovi Akropolja u Grčkoj

Mnogi od drevnih artefakata sa Akropolja danas nisu u Grčkoj. Od jedne od statua koje su nekada držale krov Erehtejona do takozvanih Elgin mermera, mnogi strani muzeji, poput Britanskog muzeja, čuvaju arheološke artefakte sa Akropolja. Grčka je više puta tražila da se vrate tamo gdje im je mjesto, ali Britanci odbijaju da ih vrate.

Ne postoji mjesto na kome je hlad

Stjenovito brdo Akropolja gotovo da nema dio koji je u hladovioni. Imajući u vidu da je u Atini tokom ljeta izuzetno toplo, ukoliko planirate posjetu Akropolju, najbolje je da to uradite van sezone.

Izvor: svrckanje.rs