Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Bend ,,Vrpca” objavio singl ,,Grad” sa kojim najavljuje novi EP

Foto: Vladimir Zaputović

Podgorički alternativni rok bend Vrpca poznat po energičnim nastupima i društveno angažovanim tekstovima, sa ponosom najavljuje izdanje svog najnovijeg singla ,,Grad” sa kojim najavljuje EP ,,Ne sapotiči san” koji izlazi 14. juna i biće objavljen za beogradsku izdavačku kuću Lampshade Media, saopšteno je iz grupe ,,Vrpca”.

Spot je objavljen na njihovom Youtube kanalu.

Režiju, kameru i scenario potisuje Petar Radulović.

Pjesma je snimljena u studiju ,,Disorder” kod producenta Bojana Dobrilovića a miks i analogni master je radio Robert Telčer u svom studiju ,,Šamarčina” u Vrbasu.

Pjesma govori o sistemskom neprimjećivanju urbanog u urbanoj sredini. Gradsko jezgro ili ne cijeni ili ne prepoznaje šta je iz njega samog i poteklo. Na dosta mjesta tranzicija nije stala od osvita 21. vijeka i upravo zato bend ovdje ističe da nije nipošto nemoćan već sasvim suprotno. Što urbano zapravo i znači – akcija. Nijedan dan bez poteza. Bend glasno govori da se ne predaje i kategorično odbija da klone duhom jer je pacifist. Ali onaj koji ne da na sebe i nije pasivan posmatrač gradskih dešavanja. On je hroničar, sjećanje vremena, ističe frontmen Braco Subotić

Vrpcu čine: Braco Subotić – vokal, Miloš Pejović – gitara, Vladimir Zaputović – bas gitara i Vilyen Salmanov – bubanj, osnovan 2012. godine.

Muzika koju Vrpca stvara nije vezana striktno za jedan žanr. Može se reći dream pop, cross over, grunge, ambient, indie, r’n’r ….. Najjednostavnije – alternative rock.

Prvi nastup su imali na Sea Rock Festu 2013. godine u Kotoru gdje su pobrali komplimente za energičan nastup. Godinu kasnije objavljuju singl i spot za numeru ,,Hejt”.

U međuvremenu bend ima brojne svirke od kojih bi se izdvojile Garden fest u klubu Boćara, Festival Internacionalnog Alternativnog Teatra, Podgorica Art Fest, Lake Fest, Rockam Dorćol, Rockstrikcija, Festival kulture Zabjelo….

U 2020. godini bend objavljuje tri singla, kao najavu za album ,,Oko sfere” koji je izašao u avgustu 2021. godine. Snimljen je u studiju STIVI u Spužu. Producent je bio Stefan Pantović.

U junu 2022. godine, Vrpca je proslavila deceniju svog muzičkog puta sa samostalnim koncertom u velikoj sali KIC ,,Budo Tomović”, učvrstivši svoju vezu sa fanovima kroz promišljenu i upečatljivu muziku.

Kroz angažovan tekst, muzika projekta Vrpca nosi prepoznatljivu finesu alter roka, sa jasnim uticajima ali svojim pečatom, gdje je estetika ključni motiv za interakciju sa publikom.