NAŠE PRIČE SLAJDER

KAKO NAŠI MUZIČARI PIŠU PJESME: Osluškuju svoju unutrašnjost i svijet oko sebe

Foto: Getty Images

Prethodnih sedmica crnogorski muzičari objavili su razne svoje numere koje su naišle na dobar odziv publike i pozitivne komentare. Pojedini od njih ispričali su nam kako se kod njih odvija proces stvaranja pjesme, šta je to sve potrebno da se ,,poklopi” i kada odlučuju da treba da je puste u etar.

Za muzičara Bojana Marovića važno je da čovjek nauči da sluša sebe iznutra, jer smatra da je to ključ svega.

– Da ne razmišlja o tome što napiše – Ne, ovo ne može da prođe. Napiši, pusti neka prenoći i ako ti se sjutra svidi, to znači da je to dobro. Postoje kompozicije koje su takve, sporo nalaze put, treba im vremena. Najbolja stvar od svega jeste da ono što radite stojite iza toga – rekao je Marović.

Marović objašnjava da postoje, naravno, zanatske pjesme, sa ustaljenom matrom po kojoj se ide, ali da se mora dati lični pečat.

– Ono što je najbitnije jeste da vi kao čovjek doživljavate to najdublje unutar sebe i inspirativno – kazao je on.

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Njegova koleginica, muzičarka Marija Božović inspiraciju za pisanje pjesama crpi iz različitih izvora, koji nerijetko mogu biti vrlo lični i subjektivni, i to iz vlastitih emocija, iskustava ili čak posmatranja svijeta oko sebe.

– Ponekad muzika sama po sebi može biti inspiracija za pjesme. Melodije, ritmovi ili harmonije itekako mogu podstaknuti na stvaranje takvog teksta i pjevačkih dionica koji nadopunjuju kompoziciju. Čini mi se da je najteže kad se piše na zadatu temu, jer tada nemate luksuz da čekate da vas ponese nadahnuće, već ste ograničeni i vremenom i izrazom. U takvim situacijama obično evociram uspomene kako bi u meni probudile inspiraciju za pisanje, a zatim je potkrijepim rezultatima istraživanja da bih odgovorila zadatku – rekla je ona.

Miljenik crnogorske publike Bane Nedović objavio je nedavno numeru ,,Ti samo idi“ za koju je sam napisao tekst i muziku. Nedović kaže da sve ono što je oko nas stvara u nama doživljaj koji svako od nas drugačije doživljava.

– Meni su važni međuljudski odnosi. U njima sam puno puta našao inspiraciju da napišem pjesmu. Život ne mora i ne može da se svodi samo na sreću, važno je da bude sadržajan, jer upravo tuga koja se javi zna da  probudi u nama ono najbolje što pretočim-o u pjesmu, za koju vjerujem-o da će ostati kao trag u vremenu – rekao je on.

A pjevačica Nelly Al Mahmud kaže da se još nije oprobala kao kantautor, ali bi u tom slučaju, kako kaže, inspiraciju crpila iz ljubavi i njene kćerke.

– O samom procesu pisanja pjesama ne mogu govoriti, jer ga nisam prošla, ali ono što znam jeste da bi bio zanimljiv, ali i težak, jer sam samokritična – rekla je ona.

N.Đ.