DRUŠTVO SLAJDER

AERODROM PODGORICA: U ručnom prtljagu putnika biber sprejevi i municija

Služba bezbjednosti Aerodroma Podgorica je u posljednje vrijeme uočila da se među zabranjenim predmetima u ručnom prtljagu putnika nalaze biber sprejevi i municija, rekli su iz Aerodroma Crne Gore portalu MNE magazinu.

-Zato je važno da putnici prilikom pakovanja prtljaga provjere da li među stvarima ima municije ili drugih zabranjenih predmeta čije neovlašćeno posjedovanje može da predstavlja predmet krivičnog ili prekršajnog postupka i dodatno, propuštanje planiranog leta – naveli su oni.

Ističu da su zato ranije ove godine na punktu za kontradiverzionu kontrolu postavili i vizuelnu informativnu oznaku da je nošenje suzavca i biber spreja u ručnom prtljagu zabranjeno.

U slučajevima kada zabranjeni predmeti mogu da budu korišćeni za akte nezakonitog ometanja civilnog vazduhoplovstva ili kada mogu da budu predmet krivičnog djela ili prekršaja, kako objašnjavaju, oni se predaju Upravi policije na dalje postupanje.

-U drugim slučajevima, predmeti se oduzimaju i uništavaju u skladu sa važećim procedurama. Postoji i mogućnost da, u slučaju vrednijeg predmeta, putnik na licu mjesta popuni formular i da se taj zabranjeni predmet privremeno zadrži i naknadno vrati putniku – kažu oni.

Koja tečnost se ne smije nositi u prtljagu

Objasnili su koje su dozvoljene tečnosti da se nose u ručnom prtljagu.

Maksimalna zapremina tečnosti, gelova i aerosola po putniku koja može da bude spakovana u ručnom prtljagu iznosi do dva litra koja moraju da budu razdvojena na sljedeći način:

  • Sve tečnosti DO 100 mililitara, a čija ukupna zapremina ne prelazi jedan litar treba da budu zajedno spakovane u jednu providnu, plastičnu zip kesu.
  • Sve tečnosti čija je pojedinačna zapremina preko 100 mililitara, a maksimalno do jednog litra moraju da budu u maloprodajnom pakovanju.

Iz Aerodroma Crne Gore navode da, međutim, nije moguće da unutar ručnog prtljaga spakujete jednu ambalažu zapremine od dva litra niti dvije od po jedan litar ucijelo, već one moraju da budu razdvojene po prethodno navedenom uputstvu.

Pod tečnostima, gelovima i aerosolima se podrazumijevaju:

  • voda i druge vrste pića, supe i sirupi;
  • parfemi;
  • gelovi, uključujući i gelove za kosu i tuširanje;
  • paste, uključujući pastu za zube;
  • maskare, sprejevi, kreme, losioni i ulja;
  • svi artikli koji su u bočicama pod pritiskom, uključujući kreme za brijanje, ostale pjene i dezodoranse;
  • smjesa čvrstih supstanci i tečnosti;
  • svi drugi artikli sličnih svojstava

Video o pravilima prakovanja tečnosti

Naravno, postoje izuzeci na koje se ne odnose ograničenja u vezi sa maksimalnom zapreminom tečnosti, a to su hrana za bebe i ljekovi koji su neophodni tokom putovanja – naveli su oni.

Podsjetili su građane i građanke na video instrukciju o pravilima pakovanja tečnosti u ručni prtljag:

https://www.youtube.com/watch?v=SkrKUCNwo7o

N.Đ.