MAGAZIN SLAJDER

FOTO VODIČ KROZ CRNU GORU: Prošetali smo Prijestonicom Cetinje

Biljarda

U sklopu naše rubrike Foto vodič kroz Crnu Goru prenosimo utiske prilikom posjete Prijestonici Cetinje. Stigli smo iz Podgorice i prvo što izmami osmjeh jeste svježina vazduha koju osjetite. Kako krenete da koračate ka centru počinje da vas opija i miris čuvenih lipa.

Nema gužve. Jutro je mirno. Osmatramo sa strane radnje u kojima su izloženi suveniri. Poneki turista prođe, zadrži se i analizira izložene predmete. Osmjehuju se.

U kafićima nekoliko građana razbuđuju se uz prvu jutarnju kafu i čitaju novine. Dolazimo do Etnografskog muzeja, a preko puta je Muzej Kralja Nikole. Nema ljudi, što je pomalo neobično, ali dobro, tek je svanulo jutro, te taj prostor sigurno očekuje svakog časa užurbane korake da ga popune.

U parku su penzioneri. Polemišu o važnim društvenim i političkim dešavanjima u državi. Na momente se čuju povišeni tonovi, ali nema srdžbe. Veseli su. Stižemo do Biljarde. Sretamo tu nekoliko prolaznika koji prave fotografije, poziraju i, reklo bi se, da uživaju. Sjedaju na travu, okreću glavu prema suncu i smješkaju se.

Nastavljamo do spomenika ,,Lovćenska vila“, jednog od najpoznatijeg djela velikog crnogorskog vajara Rista Stijovića. Tu smo sreli djecu, osnovce, koji su došli na izlet. Pokazuju prstom na vilu i traže objašnjenje od vodiča. Okupila se grupa djece i fokusirano slušaju istorijske činjenice…

Nije potrebno previše vremena da se obiđu sve ljepote pored kojih smo prošli.

Cetinje je smješteno u kraškom Cetinjskom polju, čija površina iznosi blizu sedam kvadratnih kilometara. A Cetinjsko polje, nadalje, podijeljeno je na Bajičko polje, Umčko polje, Bogdanov kraj, Donji kraj i Donje polje – Grudu.

Uz prosječnu nadmorsku visinu od 672 metra, Cetinje je, vazdušnom linijom, udaljeno 12 kilometara od Jadranskog mora, te 15 kilometara od obale Skadarskog jezera.  

Centar grada

This slideshow requires JavaScript.

Mn.M.
Foto: Nikolina Petrović/MNE magazin