DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Počeo Forum ,,Balkan Connexion: Dijalog o Regionalnoj alumni mreži Zapadnog Balkana”

getimageU hotelu ,,Hilton” u Podgorici otvoren je dvodnevni Forum ,,Balkan Connexion: Dijalog o Regionalnoj alumni mreži Zapadnog Balkana”. Okupio je oko 100 studenata/alumni iz zemalja Zapadnog Balkana koji će razmijeniti mišljenja o ovoj inicijativi i razgovarati o stvaranju Regionalne alumni mreže i njenoj ulozi.

Forum je otvorila Biljana Mišović, načelnica Direkcije za visoko obrazovanje i ENIC/NARIC centar u Ministarstvu prosvjete. Ona je naglasila značaj alumni udruženja u zemlji i regionu, ne samo iz programa mobilnosti Evropske unije nego i ostalih. Saradnju sa studentima je ocijenila kao ključni element u postizanju kvalitetnijeg obrazovanja i povećanja zaposlenosti.

Stvaranje Regionalne studentske i alumni mreže je jedan od ukupno 11 regionalnih projekata u okviru Platforme za Zapadni Balkan za obrazovanje i obuku, koja je pokrenuta 2012. godine u Danilovgradu s ciljem da pomogne zemljama u njihovim naporima u sprovođenju reformi. Ministri zaduženi za obrazovanje su se obavezali na saradnju i međusobnu podršku u sprovođenju izabranih projekata.

U okviru Foruma biće donešen nacrt plana rada i mapa puta Studentske i alumni mreže.

Studentska i alumni mreža Zapadnog Balkana će biti sredstvo za prenošenje poruka studenata, i mladih ljudi uopšte, kreatorima politike, kao i podizanje svijesti o specifičnim problemima i preprekama sa kojima se studenti/alumni suočavaju tokom obrazovanja i integracije na tržište rada.