Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

MARGITA STEFANOVIĆ: Tragična heroina jednog doba

Foto: Buka

Foto: Buka

Rokenrol heroina Margita Stefanović rođena je 1. aprila 1959. godine. Kakva ironija. Njen život je bio sve samo ne šala. Veličina kakva je za života i poslije njega bila otišla je s ovoga svijeta nevidljivo, 18. septembra 2002. u 43. godini života.
Ovo je njena priča.
Rođena kao jedinica, Margita je i sama bila dijete velikana – beogradskog pozorišnog i televizijskog režisera Slavoljuba Stefanovića-Ravasija i Desanke Nikolić.
Nakon osnovne škole, upisuje srednju muzičku ,,Josip Slavenski” koja je iznjedrila izvanredne talente. Maturirala je kao jedna od najtalentovanijih pijanistkinja. Podsjetimo da je sa njom tada u klasi bio i Ivo Pogorelić. Bila je apsolutni sluhista. Dobija poziv za nastavak školovanja na konzervatorijumu u Moskvi, ali odbija ga zbog majke koja je smatrala da nije pogodno da njeno dijete pošalje na taj put u tako mladim godinama. Margita zatim upisuje Arhitektonski fakultet u rodnom Beogradu i uspješno diplomira 1982. godine. Ono što je možda i nama manje poznato u Crnoj Gori jeste da kao studentkinja osvaja treću nagradu na međunarodnom konkursu u Japanu za rad na temu uređenja sela Reževići. Još nešto što je vezano za Crnu Goru, a o čemu se možda i malo zna jeste da je Margita 1996. godine postala članica udruženja pisaca iz Bara ,,Ars Antibari” koje je objavilo nekoliko njenih priča u dvije knjige ,,Izgleda da će Jugo” i ,,Da li da ti kažem ko te je ubio, Gea?”.

Foto: ekv-ljubav.blogspot.com

Foto: ekv-ljubav.blogspot.com

Nakon ovoga, vraćamo se muzici. Prvog maja 1982. godine odlazi na, kasnije će se pokazati, sudbonosni koncert u sali bioskopa ,,Topčiderska zvezda”. Svirao je bend ,,Katarina Druga”. Frontmen je bio Milan Mladenović. On je, fasciniran njenom željom za istraživanjem i neupitnim talentom, poziva da se pridruži njegovom sastavu. ,,Katarina Druga” 1985. godine mijenja naziv u EKV. Margita u bendu ostaje do Milanove smrti 1994. godine. Nakon toga, svira u grupi ,,Kurajberi” koju osniva sa nekoliko beogradskih muzičara. Naredne, 1995. godine osniva bend „EQV“ sa muzičarem Vladimirom Stojićem i objavljuje CD „Ti si sav moj bol” za bečku muzičku kuću „Coop Arts & Crafts Unlimited“. Na albumu se nalazi tehno obrada istoimene pjesme.

U tom periodu povremeno svira sa sastavima „Glisersi“, „Zion banda“ i „Direktori“, kao i na albumima ,,Van Goga”, ,,Bejbi Kejt”-a, ,,Baba” i Elvisa J. Kurtovića.
Komponovala je muziku za predstave ,,Klasni neprijatelj”, ,,Tri sestre”, ,,S one strane duge”, ,,Majka hrabrost”, a 2002. godine komponuje, kako će se kasnije pokazati, posljednje muzičko djelo za predstavu beogradske režiserke Hajdane Baletić ,,Kaput mrtvog čovjeka”. Muzika u televizijskim dramama ,,Plavi, plavi”, ,,Prvi put s ocem na jutrenje”, ,,Vera Hofmanova” i ,,Povratak Vuka Alimpića” takođe je njenih ruku djelo. Dobija i ulogu sestre glavnog junaka Dragane u ostvarenju Gorana Markovića ,,Tajvanska kanasta” u kojem EKV izvodi pjesmu ,,Tatu”.

Foto. Pinterest

Foto. Pinterest

Magi, kao i ostali članovi EKV-a primjer su svog zla koje droga napravi čovjeku. Nakon smrti oca, Margita 1996. godine prodaje porodični stan, kupuje dva manja i odlazi u Indiju u nadi da će izliječiti zavisnost od narkotika. To joj, nažalost, ne polazi zarukom. Vraća se u Beograd, rasprodaje oba stana, a novac klizi iz ruku. Na kraju kada je sav isklizio, nekada velikanka rokenrol scene sada završava kao beskućnica i posljednje godine provodi u napuštenoj garaži u predgrađu Beograda, te u skloništu za beskućnike na Voždovcu.

Šest godina nakon njene smrti, u knjizi Aleksandra Ilića iz 2008, potvrđeno je da je zbog intravenoznog korišćenja droga bila zaražena HIV-om.

Njena muzika i dalje živi.


B. Radonjić