Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Deveta žrtva gripa 30-godišnja pacijentkinja

 

1856_08-grip_fVirus tipa AH1N1 i dalje je prisutan u Crnoj Gori, a tokom protekle sedmice usmrtio je još jednu osobu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). Riječ je 30-godišnjoj pacijentkinji, koja je deveta žrtva virusa u ovoj godini.

-U Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje, pristigla je prijava smrti od influence tipa A. Radi se o pacijentkinji starosti 30 godina, koja nije bila vakcinisana protiv gripa i bolovala je od teške hronične bolesti. U sezoni nadzora nad gripom za 2015/16. godinu, u Crnoj Gori je do 24. aprila registrovano devet smrtnih slučajeva- saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Iz Instituta su naveli da se i pored svega bilježi pad broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu. Registrovana su 93 oboljela lica, sa incidencijom 15/100.000 stanovnika. Najveći broj oboljelih registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti.

U cilju sprečavanja širenja bolesti na zdrave osobe, napominju, potrebno je pridržavati se opštih preventivnih mjera.

-Oboljela osoba ne treba da ide na posao, a dijete u školu ili vrtić, već da ostane kod kuće do prestanka simptoma. Prilikom kijanja i kašljanja potrebno je prekriti usta i nos papirnatom maramicom. Održavati higijenu ruku pranjem higijenski ispravnom vodom i sapunom, posebno poslije kašljanja i kijanja. U slučaju razvoja teže kliničke slike, javiti se izabranom ljekaru-upozoravaju iz IJZ.