Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

ZVANIČNO: Nikšić dobija Ulicu Živka Nikolića

wp_20160423_14_11_22_proNa inicijativu opštinskog sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, velikan jugoslovenske kinematografije, režiser Živko Nikolić, konačno će u rodnom Nikšiću dobiti svoju ulicu, saznaje Televizija Nikšić.
– Ulica Živka Nikolića protezaće se dosadašnjom ulicom Starog pazarišta, od raskrsnice sa Ulicom Serdara Šćepana do raskrsnice sa Ulicom Nikole Tesle, uključujući i krak desno do Ulice Jovana Cvijića, ukupne dužine od 260 metara – kazao je za Televiziju Nikšić sekretar Milan Korać.
Odluka će zvanično biti usvojena u srijedu 27. aprila. na sjednici SO Nikšić. Živko Nikolić je za sobom ostavio veliki trag koji je značajan ne samo za crnogorsku i jugoslovensku, već i za evropsku kinematografiju.

wp_20160423_14_09_27_proReditelja brojnih dokumentarnih i igranih filmova, širi krug gledalaca pamtiće po mnoštvu izuzetnih filmskih i televizijskih ostvarenja, dok će ga kritika zapamtiti kao najsamosvojnijeg i najoriginalnijeg autora, piše Onogošt.
Nagrade i svjetsku slavu stekao je filmovima ,,Beštije”, ,,Jovana Lukina”, ,,Ljepota poroka”, ,,Smrt gospodina Goluže”, ,,Čudo neviđeno”, ,,U ime naroda, TV serijama ,,Đekna još nije umrla”, ,,Oriđinali”, komedijom ,,To kad uvati ne pušta”.
Potreba za ljepotom istine tjerala ga je na stvaranje, a imao je običaj da kaže – ,,Otkrivati istinu, to je u neku ruku, dodirnuti ljepotu”.
Davanjem naziva ulice po imenu velikana filmske umjetnosti Nikšić se djelimično odužio za neizbrisiv trag koji je ostavio pokoljenjima.
Izvor: Onogost.me
Foto: Darko Bulatović