Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

POTPISAN SPORAZUM: Glavni grad i UCG afirmišu naučno-istraživački, ekspertski i kulturno-umjetnički potencijal

Glavni grad Podgorica i Univerzitet Crne Gore potpisali su Sporazum o saradnji kojim je predviđeno strateško i praktično uvezivanje naučno-istraživačkog, ekspertskog i kulturno-umjetničkog potencijala državnog univerziteta sa institucijama Glavnog grada. Sporazum su potpisali gradonačelnik Slavoljub Stijepović i rektorka Radmila Vojvodić.
Sporazum je, kako je ocijenjeno na ceremoniji potpisivanja, sadržajan i obuhvata sve oblasti koje su predmet obrazovanja i naučno-istraživačkog rada, a mogu biti od koristi Glavnom gradu, njegovim institucijama i građanima, ali i studentima i nastavnicima UCG.

002_49– Potpisivanje Sporazuma sa Glavnim gradom jedna je od naših aktivnosti na povezivanju Univerziteta Crne Gore sa društvom i biznis zajednicom. Posebno značajan segment Sporazuma odnosi se na zajedničko učešće u projektima koji se finansiraju iz međunarodnih fondova, kao i na podsticanje preduzetništva kod studenata i afirmisanje samozapošljavanja, kroz zajedničke Start up aktivnosti sa Glavnim gradom – kazala je rektorka Vojvodić.
Na sastanku je predstavljen i konkretan projekat saradnje naučnika i predstavnika Prirodno-matematičkog fakulteta – Biologija, Arhitektonskog i Biotehničkog fakulteta sa Glavnim gradom. To je projekat otvorene laboratorije – Botaničke bašte, u okviru kampusa UCG, koja ne bi bila samo naučno istraživački poligon za studente i nastavnike, već i mjesto popularizacije nauke i širenja svijesti o održivom razvoju Crne Gore i njenom jedinstvenom biodiverzitetu.
Gradonačelnik Slavoljub Stijepović kazao je da je Sporazumom predviđena stručno-tehnička podrška UCG u realizaciji razvojnih planova Glavnog grada u oblastima prirodno-matematičkih, elektro-tehničkih, arhitektonskih, mašinskih, biotehničkih, metalurško-tehnoloških, građevinskih, saobraćajnih, medicinskih, ekonomskih i društeno-humanističkih nauka.

015_17
– Ukazuju se, takođe, mogućnosti saradnje i na kulturnom, sportskom, ekološko-tehnološkom i turističkom planu, što je sve od izuzetnog interesa za sve građane Podgorice – rekao je gradonačelnik.
Izvršni direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević pozdravio je potpisivanje Sporazuma između Glavnog grada i UCG i aktivnosti koje su njime predviđene, navodeći spremnost IRF-a da se uključi u neke od njih.
Sastanku su, osim gradonačelnika Stijepovića, rektorke Vojvodić i direktora Vukčevića, prisustvovali i zamjenici gradonačelnika Časlav Vešović i Boris Mugoša, menadžer Glavnog grada Dragutin Đeković, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević, direktorica Javnog preduzeća „Zelenilo“ Radmila Vujošević, direktor Direkcije za imovinu Mladen Ilić, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Srđan Raičević i šef Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Vladimir Rajčić.
Na sastanku su bili i prorektori Univerziteta Crne Gore Predrag Stanišić, Maja Baćović i Živko Andrijašević, predsjednik Centra za studije i kontrolu kvaliteta UCG Aleksandar Vujović, predsjednik Naučnog odbora UCG Vladimir Pešić, dekani Arhitektonskog i Biotehničkog fakulteta Svetislav Popović i Miomir Jovanović, profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Janko Ljumović, direktor Bio-ICT Centra izvrsnosti Igor Radusinović i saradnik u Karijernom centru UCG Filip Petrović.