Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Zaposleni sa đacima uljepšali Zlaticu i Ćemovsko polje povodom Dana Zemlje

51d32d09-4920-4874-95c6-36ed20a8def1Povodom Međunarodnog Dana planete Zemlje – 22. aprila, zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja na čelu sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petrom Ivanovićem, podgoričkim osnovcima i srednjoškolcima danas su u park šumi Zlatica i parku na Ćemovskom polju posadili 1.000 sadnica crnog bora.

Dan planete ove godine obilježava se pod sloganom ,,Drveće za planetu”. Cilj akcije Ministarstva je da se skrene pažnja javnosti i mladih generacija na važnost očuvanja prirode, šuma ključnih za regulaciju klimatskih promjena na zemlji, kao i na potrebu zajedničkog djelovanja kako bi spriječili negativne posljedice po životnu sredinu.

Aktivnosti na pošumljavanju i edukaciji mladih generacija koje Ministarstvo sprovodi u kontinuitetu i ovaj put su na prostoru Glavnog grada realizovane u saradnji sa JP ,,Zelenilo”. Na Zlatici je danas posađeno novih 500 sadnica, na lokalitetu na kome je Ministarstvo u martu na Dan šuma već započelo obnavljanje šumskog fonda. Doprinos su i ovom prilikom dali učenici OŠ ,,Dragiša Ivanović” i učenici Gimnazije ,,Slobodan Škerović. Drugih 500 sadnica posađeno je u parku na Ćemovskom polju, uz pomoć učenika OŠ ,,Pavle Rovinski”. Akcija na Ćemovskom odrađena je u saradnji sa NVO ,,Ozon” i mještanima dijela Starog Aerodroma koji su tokom prethodne tri godine uredili park na zadovoljstvo stanovnika okolnih naselja.

823a87fd-2d6b-4928-838c-51de3e2571b9

Ministar Ivanović izrazio je zadovoljstvo što je Dan planate u Crnoj Gori obilježen i sadnjom, ali je istakao da mu je posebno drago što se mijenja kultura i način razmišljanja.
– Drago mi je da smo danas uspjeli da organizujemo više akcija u Glavnom gradu, što je prije tri godine bilo teško moguće. To pokazuje da se mijenja način razmišljanja, svijest i kultura. Ovo je jedan civilizacijski čin kojim pokazujemo naš odnos i odgovornost prema gradu, državi i planeti – kazao je Ivanović.

On je izrazio zadovoljstvo zbog učešća u akciji mladih ljudi, kao i građana koji već preduzimaju aktivnosti na sređivanju prostora u prirodi. Posebno je izdvojio NVO ,,Ozon” koji je radio na sređivanju parka na Ćemovskom polju i sačuvao taj dio prostora i šumskog fonda.
– Zamolio bih one druge kojima je na pameti kako samo da posjeku stabla, da se okanu uništavanja i da se pridruže onima koji stvaraju. To je jedini način kako možemo napredovati brže – da radimo svi zajedno – kazao je Ministar koji je ovom prilikom još jednom pozvao sve vrijedne ljude da da rade još više i da daju svoj doprinos razvoju zemlje.

Na pitanje novinara vezano za zaštitu šumskog fonda, Ministar je rekao da postoji način i da je to jaka kaznena politika.
23de16d6-9fb4-4dee-9bbf-c775f9bdef62
Prema riječima mještanke, Damire Kalač svaka akcija slična današnjoj značajna je za stanovnike okolnih naselja, jer predstavlja podršku za dalji rad na sređivanju i očuvanju tog prostora.
– Ovaj prostor smo uređivali tokom protekle tri godine kroz niz različitih akcija građana, NVO i privatnog sektora. Preuredili smo i rekonstruisali trim stazu, napravljen je prvi park za pse, jedini u Crnoj Gori, zatim park za djecu. Uspjeli smo i da očuvamo i šumski fond u dobroj mjeri, iako smo suočeni sa nelegalnom sječom. To je problem sa kojim ćemo se suočavati i dalje, ukoliko se ne bude primjenjivala kaznena politika, ne samo na ovom području nego i cijeloj Crnoj Gori – kazala je Kalač.

24a13ac7-6186-45c5-83ce-080e09201dfd

Priznanja i još 400 sadnica za ,,mlade ekoreportere”

Zadovoljstvo zbog učešća u akcijama sadnje pokazali su i učenici. Akcija pošumljavanja nije jedina aktivnost Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja posvećena Danu planete i djeci. Ministarstvo je učestvovalo i u konkursu Udruženja za ekološki konsalting u Crnoj Gori koji se realizovao u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma. Na konkursu pod nazivom ,,Mladi ekoreporteri“ učestvovalo je oko 400 učenika iz 40 osnovnih i 21 srednje škole koji su se takmičili radovima na ekološke teme, uz podršku 76 nastavnika mentora. U kategoriji ,,Drveće za planetu”, predstavnici Ministarstva su ocijenjivali tekstove, fotografije i video materijale. Na današnjoj svcečanosti održanoj u Podgorici, u ime Ministarstva poljoprivrede nagrađenima je priznanja dodijelila šef kabineta Nina Lješević. Ministarstvo je doniralo i 400 sadnica za učenike i škole koje su učestvovale na konkursu.
57b5e0c2-2e13-432a-8171-c2cfd4fe24c3
Doprinos aktivnosti „sadimo – gradimo“ – Agrokultura za djecu

Predstavnici Ministarstva dali su doprinos i manifestaciji „sadimo –gradimo“ Agrokultura za djecu, koju je povodom Dana planete organizovala NVO „Pčelica“.
7d4ef2d8-41ea-4c95-bb7d-e4be9b1a9ef6
U okviru manifestacije koja je danas počela u Mall of Montegero organizovano je više radionioca u okviru kojih će djeca iz više osnovnih škola i vrtića imati priliku da sade biljke, nauče kako se proizvodi med, upoznaju se sa vrstama poljoprivredne mehanizacije, a sve to kroz igru. Manifestaciju je otvorila generalni direktor Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica.