Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MOŽDA POMOGNU: Tajne uspješnog razgovora za posao

 

Group of coworkers at conference table

Intervju za posao je važan korak svakog poslodavca s toga mu treba ozbiljno pristupiti. Cilj intervjua je izbaciti neprimjerene kandidate i izdvojiti one koji najbolje odgovaraju zahtjevima poslodavca. Evo nekih savjeta koji mogu pomoći da se predstavite u najboljem svijetlu.

– Raspitajte se o firmi koja je raspisala konkurs.Većina kompanija ima svoju internet stranicu, Facebook profil, Instagram… Potražite i raspitajte se o ulozi firme, najvažnijim projektima, ciljevima i slično. -Obucite se primjereno. Naveče pripremite šta ćete obući, a ujutro kada ustanete doručkujte i opustite se. Ne tražite ujutro šta ćete obući, tako se samo nervirate. Obucite se primjereno, a ne vulgarno.

– Budite tačni. Nemojte kasniti i tako izgubiti vrijeme za intervju jer je vremena do idućeg kandidata malo. Krenite ranije, a ne na vrijeme jer se uvijek možete zateći u gužvi ili da vam treba duže vremena da pronađete tu adresu.

– Predstavite se u najboljem svjetlu. Navedite najzanimljivije informacije o sebi. Kažite koju ste školu završili, kurseve i nemojte lagati jer se to lako provjeri, a vi ćete se osramotiti. Budite spremni na pitanja koliku platu očekujete, zašto ste napustili prethodni posao, zašto ste baš vi dobri za tu firmu, koji su vaši životni ciljevi i slična pitanja.